Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Небрига према чувеном споменику културе

rss

03.12.2013.

Брука, срамота и ужас су речи којима би се најлакше описало оно што је свакоме видљиво кад се упути пут Горњег Адровца.
На путу до Руске цркве ђубре на све стране, а у дворишту цркве овце пасу, као да само ту постоји трава и као да нема ко да о томе брине.

Небрига према чувеном споменику културе

Зашто је то тако, има ли наде и решења?

За коментар смо позвали господина Горана Живадиновића, човека који је уложио преко 30.000 евра у развој етно туризма у Горњем Адровцу, човека који је један од најбољих познавалаца реалног стања на том простору:

"Српском патриоти са ових простора треба да је понос и дика што се давне 1876. године чувени Рајевски одлучио да дође у Србију и да се као добровољац бори са нама Србима против турског зулума за коначно ослобођење од отоманске империје. Само једном у току године се сетимо тог руског великана и одајемо му пошту код тзв. Руске цркве у Г. Адровцу. То није довољно!

Иницијативни одбор, у оквиру удружења Рајевски-Вронски из Алексинца, покренуо је иницијативу за подизање споменика у Адровцу, Вронском и Ани Карењиној, не би ли од Адровца направили српску Верону и на тај начин привукли туристе из свих крајева света. Предлагано је да се Горњи Адровац прогласи еко - етно селом, зашта свакако има потенцијала собзиром да има у селу и близој околини неколико регистрованих домаћинстава за етно туризам, да се дуж пута поставе табле са натписима очувања тог природног и аутентичног амбијента,итд. Узалудни су напори ентузијаста из поменутог Удружења, јер од свега тога за сада ништа, све је остало на идеји, што није добро не само за Адровац већ за читаво поморавско окружење, које ту причу мора да препозна.

Ми из Удружења сматрамо да локална самоуправа Алексинца треба да одреагује на наше примедбе, како би се створили предуслови за реализацију идеје и како би се сачувала наша и руска историја, коју морамо искористити као ресурс и потенцијал за боље сутра. Снимљене фотографије говоре саме за себе. Смеће дуж пута којим је на коњу јурио Рајевски, не би ли што пре стигао до Голог брда, не моге нам служити на част, ни нама у Удружењу, ни локалној самоуправи. Чињеница је да тај пут користе за саобраћај и друга околна села, није оправдање за Горњоадровчане, који не чине готово ништа да зауставе формирање нових дивљих депонија, којих је из дана у дан све више. Напротив, и они сами суделују у стварању истих, што је велика срамота. Ово Рајевски свакако није заслужио и сигурно би се постидео, да може на коњу у мирнодопским условима да јаше дуж пута са оваковом околином.

Шта рећи до ВЕЛИКА СРАМОТА."

Коментара: 8


# саобраћај Горњи Адровац
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  telegraf 04.12.2013.
  U dvorištu crkve grofa Vronskog iz Ane Karenjine u Aleksincu pasu ovce!
  http://www.telegraf.rs/vesti/893002-sramota-u-dvoristu-crkve-grofa-vronskog-iz-ane-karenjine-u-aleksincu-pasu-ovce-foto

 • (+0) (-0)

  Vazno da u Otis primljena 6 radnika 04.12.2013.
  Vazno da u Otis primili 6 radnika, da zuje u prazno u lokal od 30.000 evra, a ko sia Adrovac i okolna mesta.

 • (+0) (-0)

  Cana 04.12.2013.
  Nemojte tako, bas su simpaticni ka de se dzumle okupe u kaficu u toku celo prepodnevne pauze.

 • (+0) (-0)

  djordje 05.12.2013.
  EEEEEEEEEEEEEEEEEEE od kada ja pricam o OTIS u.........ali visa sila. Sad da vidimo na koga ce da padne muka, verovatno na onog mucenog svestenika. Ajte molim vas budimo realniji....

 • (+0) (-0)

  Срба 06.12.2013.
  Црква није грофа Вронског, већ Свете Тројице, посвећена Рајевском.
  Још је више деградирајућа иницијатива да се подигне споменик измишљеним, књижевним ликовима, Ани и Вронском. То би требало да привуче туристе по угледу на ''пар из Вероне'', јел да? Дакле, Дизниленд по сваку цену. А посетиоце ће дочекивати Мики Маус и Сунђер Боб, јер и то доноси паре. Ни сам Рајевски као Рајевски нема одговарајући споменик,а тек војвода Мишић,Хорватовић,Черњајев... Толико о традицији и култури. Стаду јесте место поред цркве, а не Спајдермену.

 • (+0) (-0)

  M 06.12.2013.
  Uloženih 30.000 evra u razvoj turizma?

  U šta? Zemljište? Smeštajne kapacitete? Marketing? Prateću ponudu?

  Može li neko to da pojasni?
  Najbolje bi bilo da to uradi sam ulagač, Goran Živadinović ili autor teksta.

  Ovo više liči na klasičnu varijantu lične promocije, bez ikakvih konkretnih rezultata, sem skretanja medijske pažnje.


  P.S.
  Inače, dok su ovce tamo, dobro je. Dok ima njih biće i ljudi u G.Adrovcu.

 • (+0) (-0)

  novosti 06.12.2013.
  Ovce pasu u porti hrama
  http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:467137-Ovce-pasu-u-porti-hrama

 • (+0) (-0)

  Marija Mladenovski 06.12.2013.
  Bravo Srbo! Ja se uzdrazavah da to kazem, a ocu da puknem! Sta vam smetaju ovce? Kakav bre spomenik? Kome? Svasta !!! Bas je ovde stadu mesto! Pa ne spavaju one u crkvi pa da smetaju. Ovo je po meni prava idila. I divna slika, a ne sramota! Neznate vise sta cete sa sobom .... Sad vam ovce smetaju, a sutra....


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима