Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nebriga prema čuvenom spomeniku kulture

rss

03.12.2013.

Bruka, sramota i užas su reči kojima bi se najlakše opisalo ono što je svakome vidljivo kad se uputi put Gornjeg Adrovca.
Na putu do Ruske crkve đubre na sve strane, a u dvorištu crkve ovce pasu, kao da samo tu postoji trava i kao da nema ko da o tome brine.

Nebriga prema čuvenom spomeniku kulture

Zašto je to tako, ima li nade i rešenja?

Za komentar smo pozvali gospodina Gorana Živadinovića, čoveka koji je uložio preko 30.000 evra u razvoj etno turizma u Gornjem Adrovcu, čoveka koji je jedan od najboljih poznavalaca realnog stanja na tom prostoru:

"Srpskom patrioti sa ovih prostora treba da je ponos i dika što se davne 1876. godine čuveni Rajevski odlučio da dođe u Srbiju i da se kao dobrovoljac bori sa nama Srbima protiv turskog zuluma za konačno oslobođenje od otomanske imperije. Samo jednom u toku godine se setimo tog ruskog velikana i odajemo mu poštu kod tzv. Ruske crkve u G. Adrovcu. To nije dovoljno!

Inicijativni odbor, u okviru udruženja Rajevski-Vronski iz Aleksinca, pokrenuo je inicijativu za podizanje spomenika u Adrovcu, Vronskom i Ani Karenjinoj, ne bi li od Adrovca napravili srpsku Veronu i na taj način privukli turiste iz svih krajeva sveta. Predlagano je da se Gornji Adrovac proglasi eko - etno selom, zašta svakako ima potencijala sobzirom da ima u selu i blizoj okolini nekoliko registrovanih domaćinstava za etno turizam, da se duž puta postave table sa natpisima očuvanja tog prirodnog i autentičnog ambijenta,itd. Uzaludni su napori entuzijasta iz pomenutog Udruženja, jer od svega toga za sada ništa, sve je ostalo na ideji, što nije dobro ne samo za Adrovac već za čitavo pomoravsko okruženje, koje tu priču mora da prepozna.

Mi iz Udruženja smatramo da lokalna samouprava Aleksinca treba da odreaguje na naše primedbe, kako bi se stvorili preduslovi za realizaciju ideje i kako bi se sačuvala naša i ruska istorija, koju moramo iskoristiti kao resurs i potencijal za bolje sutra. Snimljene fotografije govore same za sebe. Smeće duž puta kojim je na konju jurio Rajevski, ne bi li što pre stigao do Golog brda, ne moge nam služiti na čast, ni nama u Udruženju, ni lokalnoj samoupravi. Činjenica je da taj put koriste za saobraćaj i druga okolna sela, nije opravdanje za Gornjoadrovčane, koji ne čine gotovo ništa da zaustave formiranje novih divljih deponija, kojih je iz dana u dan sve više. Naprotiv, i oni sami sudeluju u stvaranju istih, što je velika sramota. Ovo Rajevski svakako nije zaslužio i sigurno bi se postideo, da može na konju u mirnodopskim uslovima da jaše duž puta sa ovakovom okolinom.

Šta reći do VELIKA SRAMOTA."

Komentara: 8


# saobraćaj Gornji Adrovac
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  telegraf 04.12.2013.
  U dvorištu crkve grofa Vronskog iz Ane Karenjine u Aleksincu pasu ovce!
  http://www.telegraf.rs/vesti/893002-sramota-u-dvoristu-crkve-grofa-vronskog-iz-ane-karenjine-u-aleksincu-pasu-ovce-foto

 • (+0) (-0)

  Vazno da u Otis primljena 6 radnika 04.12.2013.
  Vazno da u Otis primili 6 radnika, da zuje u prazno u lokal od 30.000 evra, a ko sia Adrovac i okolna mesta.

 • (+0) (-0)

  Cana 04.12.2013.
  Nemojte tako, bas su simpaticni ka de se dzumle okupe u kaficu u toku celo prepodnevne pauze.

 • (+0) (-0)

  djordje 05.12.2013.
  EEEEEEEEEEEEEEEEEEE od kada ja pricam o OTIS u.........ali visa sila. Sad da vidimo na koga ce da padne muka, verovatno na onog mucenog svestenika. Ajte molim vas budimo realniji....

 • (+0) (-0)

  Srba 06.12.2013.
  Crkva nije grofa Vronskog, već Svete Trojice, posvećena Rajevskom.
  Još je više degradirajuća inicijativa da se podigne spomenik izmišljenim, književnim likovima, Ani i Vronskom. To bi trebalo da privuče turiste po ugledu na ''par iz Verone'', jel da? Dakle, Diznilend po svaku cenu. A posetioce će dočekivati Miki Maus i Sunđer Bob, jer i to donosi pare. Ni sam Rajevski kao Rajevski nema odgovarajući spomenik,a tek vojvoda Mišić,Horvatović,Černjajev... Toliko o tradiciji i kulturi. Stadu jeste mesto pored crkve, a ne Spajdermenu.

 • (+0) (-0)

  M 06.12.2013.
  Uloženih 30.000 evra u razvoj turizma?

  U šta? Zemljište? Smeštajne kapacitete? Marketing? Prateću ponudu?

  Može li neko to da pojasni?
  Najbolje bi bilo da to uradi sam ulagač, Goran Živadinović ili autor teksta.

  Ovo više liči na klasičnu varijantu lične promocije, bez ikakvih konkretnih rezultata, sem skretanja medijske pažnje.


  P.S.
  Inače, dok su ovce tamo, dobro je. Dok ima njih biće i ljudi u G.Adrovcu.

 • (+0) (-0)

  novosti 06.12.2013.
  Ovce pasu u porti hrama
  http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:467137-Ovce-pasu-u-porti-hrama

 • (+0) (-0)

  Marija Mladenovski 06.12.2013.
  Bravo Srbo! Ja se uzdrazavah da to kazem, a ocu da puknem! Sta vam smetaju ovce? Kakav bre spomenik? Kome? Svasta !!! Bas je ovde stadu mesto! Pa ne spavaju one u crkvi pa da smetaju. Ovo je po meni prava idila. I divna slika, a ne sramota! Neznate vise sta cete sa sobom .... Sad vam ovce smetaju, a sutra....


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima