Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

На празник рада из синдиката упозоравају да ће га многи провести управо на послу

rss

01.05.2021. Јужне вести

Сваки трећи радник на југу Србије обележава Међународни празник рада са угроженим радним правом, а 350.000 њих празник дочекује са 5.000 динара мање у новчанику од износа потребног да би се напунила минимална потрошачка корпа, истичу из Удружења синдиката Србије “Слога” у Нишу. Неки од радника, наглашавају из синдиката, уместо на уранак и уз роштиљ, како је и обичај за 1. мај, празник рада проводе управо на радном месту.

Фото: архива

Један од главних проблема са којим се радници срећу тренутно су, како указује повереник Удружених синдиката Србије “Слога” у Нишу Братислав Илић, угрожена права која радник данас у Србији остварује, али и отежане околности да се са синдикатом удружи и избори за своја загарантована права.

Сваком трећем раднику су угрожена радна права, а 350.000 радника прима минималац који је за 5.000 мањи од потрошачке корпе. Има доста тежих околности где послодавци гледају да синдикат уопште не уђе у фирму. Сада је интерес фирме да заврше своје уговорене послове и онда терају раднике да раде, иако 1. мај не би требало било ко да ради. И недеља би требало да буде нерадан дан за све, без обзира на делатност - каже Илић.

Истиче да су на југу угроженија права запослених у односу на остатак Србије, због мањка конкуренције. Зато је, појашњава, на делу борба радника за радно место уместо борбе послодавца да дођу до радника.

Разлике има и у цени рада. Минималац јесте свуда исти, али у Београду може минималац да се стави, али тамо нико неће за њега да ради, јер је већи стандард, веће су могућности, више фирми има. Док на југу фирме крећу од минималца и нешто мало изнад, јер има мањак фабрика, а вишак радне снаге, што послодавци користе - наводи Илић.

Радницима је у таквој атмосфери, како упозорава, отежано синдикално удруживање, јер им се прети да ће добити отказ.

Радници уопште нису срећни, поготово што ми као синдикат не можемо да одбранимо радника који је ангажован по уговору, јер ако би се он синдикално организовао послодавац би му дао отказ, али не би навео да је због тога дао отказ. Једноставно не би навео да му је због тога дао отказ - објашњавају из синдиката.

Решење тог проблема види у скраћивању периода на који фирме ангажују радника по уговору са садашњих 2 године на 6 месеци. Тиме би, како појашањава, послодавац имао довољно времена да процени да ли му одговара тај радник, а сам запослени би потрошио мање година свог живота на радном месту за које он или послодавац процене да се није уклопио.

Првомајским прогласом радницима су се обратили и из Савеза самосталних синдиката Србије и на свом сајту поручили да иако је пандемија обуставила многе уобичајене активности, борба за радничка права неће мировати.

Нећемо стати док не докажемо послодавцима и држави да без радника нема напретка, јер радници су ти који стварају, граде, уче и лече. Да ћемо се оштро супротставити сваком покушају да оправдани, али и орочен рад из дневних соба и трпезарија у сопственим домовима, постане правило појединих послодаваца и да уговори о раду на неодређено постану само изузетак - наводе из СССС.

За све раднике на југу, из нишког повереништва “Слоге”, на Међународни празник рада поручују да од неких устаљених схватања морају да се ослободе.

На југу Србије треба да се схвати једном за свагде да послодавац не чини услугу раднику тиме што му даје посао - поручује Братислав Илић.

Иначе, Међународни празник рада, који се широм планете обележава 1. маја, проглашен је у знак сећања на демонстрације у којима је раднички покрет 1886. године у Чикагу штрајком захтевао осмочасовно радно време.

Извор


# синдикат радници први мај синдикат слога
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима