Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Na 31. godišnjicu od velike nesreće rudnik i dalje ne radi

rss

18.11.2020. Južne vesti

Uoči prethodne godišnjice rađen je probni iskop uglja u Aleksinačkom rudniku, a na 31. godišnjicu od velike nesreće u jami je ponovo pusto i rudnik i dalje ne radi.

Foto: arhiva

Upravnik gradilišta Ljubiša Stanojević kaže da su prošle godine za tri dana proizveli 3.000 tona najkvalitetnijeg uglja u Srbiji, ali da su ponovo zatvoreni i da ne veruje da ima volje aktuelne vlasti da ponovo oživi ovaj kraj. Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević kaže da podržava inicijativu rudara o obnovi rudnika i da su spremni da razgovaraju sa nadležnima o tome.

"Sad sve zavisi od tih ljudi koji su u vrhu, a oni baš nisu zainteresovani, baš ih briga, oni za sebe imaju", kaže Stanojević koji je kao mlad došao u Aleksinački rudnik i tu planira da bude do penzije.

Prošle godine je postavljen za upravnika gradilišta kada je organizovan probni iskop, a tada je bio optimističan da će rudnik ponovo biti otvoren i da će zbog kvaliteta ugalj sigurno naći put do kupaca.

Ono što su tražili od nas mi smo uradili, tu probnu proizvodnju, proizveli smo za tri dana 3.000 tona. Sada je sve na njima. Trebalo je da se ugalj ponudi cementarama, jer on nije za široku potrošnju, već samo za industriju i sad to država preuzima, jer smo mi državno preduzeće. Ne očekujemo za sad ništa pravo da vam kažem. S obzirom na to u kakvom društvu živimo, a ima najava i da će ponovo biti izbori, ja u narednih godinu i po dana ništa ne očekujem - priča Stanojević.

Iako ističe da je ugalj iz rudnika kraj Aleksinca najkvalitetniji za industriju u Srbiji, da ima veliku kalorijsku vrednost i da je zato posebno pogodan za železare, cementare i termoelektrane, kaže da ne očekuje ništa od aktuelne vlasti, pa ni od nove-stare ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Po njenim izjavama nema volje, nju ugalj ne interesuje, ona hoće zelenu energiju, da sadimo pečurke i da živimo od pečuraka i da jedemo salatu - kaže rudar.

Njegov utisak je i da gradska vlast u Aleksincu, kao i ranije, nije zainteresovana za obnovu rudnika, ali smatra da bi iako nisu nadležni mogli da pokrenu inicijativu da se on ponovo otvori, jer bi to značilo privredi ovog kraja.

Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević u odgovoru koji je dostavljen novinarima piše da bi obnova i ponovno otvaranje Aleksinačkog rudnika veoma značilo građanima. Takođe ističe da ima problema, ali da su spremni da razgovaraju sa rudarima i nadležnima o tome.

Dosta problema je prisutno i opština je spremna da u narednom periodu aktivira ovu temu kod nadležnih institucija. Što se tiče predloga rudara da se proizvodnja obnovi, rukovodstvo opštine Aleksinac podržava inicijativu rudara i spremno je da sa njima održi i neophodne sastanke u cilju realizacije ove inicijative - navodi Radičević.

Novinari su pitanja o obnovi Aleksinačkog rudnika poslali i Ministarstvu rudarstva i energetike i odgovore očekuju i od njih.

Izvor

Komentara: 0


# rudnik
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima