Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

За породице настрадалих рудара у руднику Соко пристиже помоћ

rss

07.05.2022. РТС: Јелена Мариновић и Иван Стамболић

Од несреће у руднику мрког угља "Соко", код Сокобање, у којој је страдало 8 рудара, а повређен 21, прошло је више од месец дана. Узрок смрти је тровање метаном, како је одмах саопштено, али узрок несреће још није утврђен.

За породице настрадалих рудара у руднику Соко пристиже помоћ

У међувремену, породице страдалих рудара нису заборављене.

Изгубили су ненадокнадиво. У најтежим тренуцима нашли су им се на много начина и пријатељи и сасвим непознати људи, и држава, компаније, удружења. Међу женама чији супруг 1. априла није изашао из јаме - Драгана којој сати и дани пролазе у бризи о беби и гледању заједничких фотографија.

"Све те поруке и позиви, и да се неко сети, у овом тренутку, значи. Бојана не може нико да ми врати нити Лаву оца. Али, хвала свима што су изашли у сусрет", каже Драгана Јовановић из Алексиначких рудника.

Најближе излазу из јаме, по причи преживелих, био је Дарко који је међутим остао како би помогао колегама. Брат, такође рудар, тог јутра требало је од њега да преузме смену.

"Ја само не желим да се забораве као рудари. Значи да се памте. И да се памте људи који су им помогли. Никоме није за новац", наводи Далибор Златковић из Алексинца.

Ипак, како би у тешком периоду имали бригу мање, држава је уплатила свим породицама по милион динара. Предузеће Ресавица по три месечне плате и трошкове сахрана. Општине, уз разне добровољне акције, и по 200 хиљада динара - Алексинац за 6, Сокобања за 1 породицу. Брига ту не престаје.

"Трудимо се да обезбедимо посао деци која су завршила школу у Јавном предузећу у складу са њиховом струком, а деци која иду у школу стипендије до завршетка школовања", каже Александра Ивановић Мијатовић, помоћник директора ЈП ПЕУ Ресавица.

"Гледаћемо да решимо стамбено питање породице, пошто станују приватно, и пословно питање, односно да запослимо супругу погинулог рудара", каже Др Миодраг Николић, председник општине Сокобања, а Далибор Радичевић, председник општине Алексинац наглашава: "И у наредном периоду могу да се обрате локалној самоуправи за било коју врсту помоћи - да ли запошљавање или материјална помоћ, ту смо за њих и на даље."

Хуманитарна организација "28. јун" сакупила је за свку породицу по милион и сто хиљада динара.

"Посетили смо све породице и посећујемо све породице, редовно смо у контакту, бринемо за њих", наводи Мариа Даниела Грубор из организације "28. јун".

Несрећа се, кажу у Ресавици, догодила и поред свих мера безбедности, какав је савремени диспечерски центар из ког се 24 сата прате гасно-вентилациони параметри у јами. Кобне ноћи метан је дектован, али није било времена за реаговање.

"Опсег мерења био веома кратак и да је за 2-3 секунде са дозвољене концентрације метана од 1,5 одсто достигао цифру од 94 одсто", каже Бранко Ђукић, извршни технички директор ЈП ПЕУ Ресавица.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу нема нових информација о узроку несреће, чека се извештај експерата Рударско-геолошког факултета у Београду о евентуалним неправилностима и безбедносним пропустима. У руднику Соко ископавања су заустављена. Рудари се полако враћају на посао у друга окна, већина уз бојазан, али, кажу, такав је рударски хлеб.


# председник општине Алексинац Алексиначки Рудник Сокобања Далибор Радичевић фотографија Рудник Соко Александра Ивановић Мијатовић Драгана Јовановић Миодраг Николић Мариа Даниела Грубор Бранко Ђукић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима