Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

N1 Info: Lokalni mediji i uticaj politike - gašenja, prijave...

rss

15.01.2016.

Na protest u Beograd nisu došli predstavnici aleksinačke televizije Alt, čiji je program ugašen posle 20 godina.

N1 Info: Lokalni mediji i uticaj politike - gašenja, prijave...

 U Aleksincu, iako svi kažu da je televizija koja je u vlasništvu opštine radila pod velikim uticajem onih koji su na vlasti, ipak žale za programom.

Tipično za vreme kada je pre 50 godina osnovano, preduzeće je nazvano Reč radnika. Nedeljnik pod ovim imenom ne izlazi odavno, a posle dva propala pokušaja privatizacije nema ti televizije Alt. Trideset radnika ostalo je bez posla. Ljuti su i ogorčeni su ogorčeni zbog gašenja, a i građani Aleksinca kažu da im lokalna televizija nedostaje.

Da je ovo bio jedini izvor lokalnih informacija i da bi televizija trebalo da postoji, ali u drugom obliku, kaže i jedan od bivših direktora. Koliko je za dvadeset godina direktora promenjeno, teško je izbrojati.

"Prosek trajanja jednog direktora je godinu i tri meseca, s tim što je od devedesetih na ovamo brzina promene bila sve veća", kaže Dušan Stevanović, jedan od nekadašnjih direktora.

N1: Od čeka je to zavisilo? Politike ili nečeg drugog?

"Da, da, isključivo od politike. Jer, novinari su pametni ljudi. Ne mogu da kažu da je nešto belo ako je crno i onda dolazi do promene direktora, a zatim i urednika", kaže Stevanović.

Sa kakvim se pritiscima suočavaju novinari svedoči i Dušan Ostojić, koji je do skoro uređivao privatni portal aleksinac.net.

Tvrdi da je zbog izveštavanja izgubio posao stomatologa, a stalno je na informativnim razgovorima u policiji zbog devet prijava koje su protiv njega podneli lokalni funkcioneri.

"Od nekih potpuno besmislenih do nenormalnih. Išli su dotle da su me prijavljivali da su zaposleni dolazili na posao suviše uznemireni, jer nisu znali kakav će tekst da osvane na portalu čiji sam urednik", priča Dušan Ostojić.

Ostojić piše institucijama i pojedincima za koje smatra da mogu da mu pomognu, a novinari televizije Alt su, kažu, odustali. Kako saznajemo, mnogi od njih već rade u nekim drugim javnim preduzećima.

Gordana Bjeletić, N1

Pogledajte video od 27. minuta


# Alt TV Dušan Ostojić mediji Reč radnika Aleksinac.Net Dušan Stevanović
@zubarcina @aleksinacnet @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima