Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Мртво дете држао за ноге и рекао ми "гледај шта си урадила"

rss

30.04.2022. Вечерње новости

Благоје Пејковић правоснажно је осуђен на годину дана кућног затвора и две године забране бављења професијом, због тешког дела против здравља људи, јер је, како је доказaно током судског процеса, несавесно лечио и породио трудницу Марију Мијаиловић Милошевић из села Мозгово, код Алексинца.

Фото: Ј. Ћосин / Вечерње новости

Трудноћа чији је епилог требало да буде рођење здравог дечака пошла је наопако у самом финишу, па је Марија Мијаиловић Милошевић (31) 25. децембра 2015. године донела на свет мртву бебу.

Она и њен супруг смогли су снагу да се пред судом боре за истину, а после седам година судског процеса, Апелациони суд донео је правоснажну пресуду да је гинеколог - крив.

- Задовољна сам што је пресуђено, макар и после седам година, јер је то доказ да и доктори који су несавесни морају да одговарају за то, а да породиље нису криве као што се увек тврди у оваквим случајевима. Нама је то био циљ, а не нека материјална корист.

Ништа не може да надокнади оно што смо претрпели због губитка детета и стресове које смо доживљавали на суду. Задовољна сам јер се доказало да је доктор крив и надам се да ће то спречити да иједна жена прође као ја, да јој нико не говори: "Ти ниси способна да будеш мајка" - прича Марија, за "Новости".

Она се присећа да је крајем децембра 2014. године, у деветом месецу, била на одељењу десетак дана. Дан пре порођаја укључена јој је индукција, али порођај се није ни наслућивао, а она је већ била исцрпљена.

- Један доктор на контроли у Нишу рекао је да је беба велика и високо, те да би требало да се ради царски рез, али по препоруци доктора Пејковића ставили су ме само на индукцију, где сам била целог дана. По подне сам почела да осећам болове, да повраћам, очекивали су порођај који се није десио, па су преко ноћи искључили индукцију, а ујутро је опет укључили. Болови су постали ненормални, ја више нисам осећала покрете бебе, они су радили неке тестове, рекли су да је добро, појачавали су индукцију, нисам јела ни пила.

Увече, 25. децембра, пробушили су ми водењак и тада почиње мој кошмар. Били су ту доктор и још неколико сестара, чула сам да вичу да треба царски рез, али је Пејковић био стриктан да не може нико њему да наређује - присећа се овог немилог догађаја Марија, која је тада имала само 23 године.

Нови шок за њу уследио је одмах након порођаја, када јој је доктор показао њеног мртвог сина:

- Држао је бебу за ноге и рекао: "Погледај шта си урадила!". Била сам у шоку, казали су ми да зовем мужа и да кажем да сам ја крива, да не гањамо докторе, јер је све урађено како треба. Али ја нисам била крива. Мом супругу је касније рекао да сам неспособна да будем мајка. Извређао ме је, сестре су ме вређале читавог дана. Сутрадан су ме пребацили на интензивну негу, потписала сам папир да нисам видела дете.

Било је, каже, тешко свих ових година. Променила су се четири тужиоца. Објашњава да су судски вештаци потврдили да није адекватно лечена, да јој је требало више глукозе, да њено тело није било у стању да поднесе да 26 сати прима индукцију или да је требало ићи на царски рез. Доктор се током једном рочишта извинио породици Милошевић, али је већ на следећем све то погазио. Милошевићи су након ове трагедије добили две девојчице, али се никада нису помирили са губитком сина.

ОБДУКЦИОНИ НАЛАЗ ЈАСАН

У ОБДУКЦИОНОМ налазу мртворођенчета, из Завода за судску медицину у Нишу, у који смо имали увид, између осталог стоји да је беба удахнула плодову воду која је садржала столицу. Пише и да је дете имало нагњечење мозга, крварење испод мождане опне и упалу бронхија, због чега је и преминуло.


# Алексинац Мозгово породилиште бебе суђење пресуда
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима