Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mrtvo dete držao za noge i rekao mi "gledaj šta si uradila"

rss

30.04.2022. Večernje novosti

Blagoje Pejković pravosnažno je osuđen na godinu dana kućnog zatvora i dve godine zabrane bavljenja profesijom, zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, jer je, kako je dokazano tokom sudskog procesa, nesavesno lečio i porodio trudnicu Mariju Mijailović Milošević iz sela Mozgovo, kod Aleksinca.

Foto: J. Ćosin / Večernje novosti

Trudnoća čiji je epilog trebalo da bude rođenje zdravog dečaka pošla je naopako u samom finišu, pa je Marija Mijailović Milošević (31) 25. decembra 2015. godine donela na svet mrtvu bebu.

Ona i njen suprug smogli su snagu da se pred sudom bore za istinu, a posle sedam godina sudskog procesa, Apelacioni sud doneo je pravosnažnu presudu da je ginekolog - kriv.

- Zadovoljna sam što je presuđeno, makar i posle sedam godina, jer je to dokaz da i doktori koji su nesavesni moraju da odgovaraju za to, a da porodilje nisu krive kao što se uvek tvrdi u ovakvim slučajevima. Nama je to bio cilj, a ne neka materijalna korist.

Ništa ne može da nadoknadi ono što smo pretrpeli zbog gubitka deteta i stresove koje smo doživljavali na sudu. Zadovoljna sam jer se dokazalo da je doktor kriv i nadam se da će to sprečiti da ijedna žena prođe kao ja, da joj niko ne govori: "Ti nisi sposobna da budeš majka" - priča Marija, za "Novosti".

Ona se priseća da je krajem decembra 2014. godine, u devetom mesecu, bila na odeljenju desetak dana. Dan pre porođaja uključena joj je indukcija, ali porođaj se nije ni naslućivao, a ona je već bila iscrpljena.

- Jedan doktor na kontroli u Nišu rekao je da je beba velika i visoko, te da bi trebalo da se radi carski rez, ali po preporuci doktora Pejkovića stavili su me samo na indukciju, gde sam bila celog dana. Po podne sam počela da osećam bolove, da povraćam, očekivali su porođaj koji se nije desio, pa su preko noći isključili indukciju, a ujutro je opet uključili. Bolovi su postali nenormalni, ja više nisam osećala pokrete bebe, oni su radili neke testove, rekli su da je dobro, pojačavali su indukciju, nisam jela ni pila.

Uveče, 25. decembra, probušili su mi vodenjak i tada počinje moj košmar. Bili su tu doktor i još nekoliko sestara, čula sam da viču da treba carski rez, ali je Pejković bio striktan da ne može niko njemu da naređuje - priseća se ovog nemilog događaja Marija, koja je tada imala samo 23 godine.

Novi šok za nju usledio je odmah nakon porođaja, kada joj je doktor pokazao njenog mrtvog sina:

- Držao je bebu za noge i rekao: "Pogledaj šta si uradila!". Bila sam u šoku, kazali su mi da zovem muža i da kažem da sam ja kriva, da ne ganjamo doktore, jer je sve urađeno kako treba. Ali ja nisam bila kriva. Mom suprugu je kasnije rekao da sam nesposobna da budem majka. Izvređao me je, sestre su me vređale čitavog dana. Sutradan su me prebacili na intenzivnu negu, potpisala sam papir da nisam videla dete.

Bilo je, kaže, teško svih ovih godina. Promenila su se četiri tužioca. Objašnjava da su sudski veštaci potvrdili da nije adekvatno lečena, da joj je trebalo više glukoze, da njeno telo nije bilo u stanju da podnese da 26 sati prima indukciju ili da je trebalo ići na carski rez. Doktor se tokom jednom ročišta izvinio porodici Milošević, ali je već na sledećem sve to pogazio. Miloševići su nakon ove tragedije dobili dve devojčice, ali se nikada nisu pomirili sa gubitkom sina.

OBDUKCIONI NALAZ JASAN

U OBDUKCIONOM nalazu mrtvorođenčeta, iz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, u koji smo imali uvid, između ostalog stoji da je beba udahnula plodovu vodu koja je sadržala stolicu. Piše i da je dete imalo nagnječenje mozga, krvarenje ispod moždane opne i upalu bronhija, zbog čega je i preminulo.

Komentara: 0


# Aleksinac Mozgovo porodilište bebe suđenje presuda
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima