Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нови случај отете бебе из алексиначког породилишта пре тридесет година

rss

01.10.2019. Вечерње новости

Виолета Стамболић из Ражња је родила 1989. године живог дечака, чији се траг после тога изгубио.
Уместо податка о рођењу детета, у медицинским књигама пише да је имала спонтани побачај!

Виолета Стамболић

Виолета Стамболић, након открића владине комисије у случају старом тридесет година. У алексиначкој болници сама сам родила живо, мушко дете. Лекари ми рекли да је дечак, тежине 900 грама, преминуло.

- Имала сам 19 година и једва сам извукла живу главу. Спасла ме је лекарка из Параћина кад сам добила сепсу - прича Виолета.

Каже да је у седмом месецу трудноће неколико дана лежала у болници, да би 15. децембра добила болове. Одмах се јавила у алексиначку болницу, где су је сместили у собу на гинекологији са женом која је имала серклаж. Дали су јој две таблете и оставили је.

- У 6.30 родила сам живо мушко дете, сама у кревету. Кад је дете заплакало, чула је чистачица и повикала: "Докторе, жена вам се породила!" Уместо доктора, дошао је болничар и узео бебу. Окупали су је, преповили и болничар је донео да је видим. Рекао је да има 900 грама и да немају инкубаторе, него ће је послати у Ниш - прича Виолета.

Њу су одвезли у собу за интервенције, међутим, лекар је само рекао: "Вратите је у собу", не прегледавши је. После неког времена болничар јој је казао да беби нису била развијена плућа и да је преминула. Виолету су за неколико дана пустили кући, али без отпусне листе, уз образложење да ће јој послати поштом после Нове године. Пошта није стигла никад.

- Трећег јануара ми је позлило. Прокрварила сам, скочила ми је температура, али су ми из алексиначке болнице поручили да је то нормално за породиљу. На крају ме је пријатељица, преко везе, послала код начелнице гинекологије у Параћину. Дијагноза је била сепса, због парчета постељице које је остало. Докторка је урадила ревизију и рекла ми да "њене бебе с килажом коју је имао мој син, које шаље у Крагујевац, преживе" - прича Виолета.

Ова жена се недавно обратила Комисији за нестале бебе и Удружењу "За истину и правду о бебама". У алексиначкој болници су кроз истрагу открили да у порођајном протоколу постоји само њено име, да је имала спонтани побачај и да је парче постељице послато у Ниш на патологију. Да се родио дечак података нема, а бебе нема ни у матичним књигама рођених или умрлих.

- Занимљиво је да смо приликом увида у порођајни протокол за тај дан затекли страну за период од 11. до 20. децембра 1989. са нумерисаним празним рубрикама. Стајало је само једно име жене са килажом бебе, без било каквих других података. Сумњамо да је тај папир служио за уписивање фиктивних порођаја приликом отмица беба - каже Радиша Павловић, члан Владине Комисије.

Павловић је поновио предлог да се формира специјално тужилаштво које би се бавило истрагама нестанка беба, пошто тужилаштва у Србији не поступају једнообразно.

ПУТ ВОДИ У КРУШЕВАЦ?

МЕНАЏМЕНТ алексиначке болнице изразио је спремност на сарадњу, чак је из пензије позвао архивара да помогне око проналажења медицинске документације. Павловић указује да им је потврђено да су у том периоду у Алексинцу радили крушевачки лекари, а Крушевац, тврди, "важи за један од центара отмице беба".


# Алексинац породилиште Вечерње новости бебе Виолета Стамболић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима