Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Министарка обишла Установу за децу и младе у Алексинцу

rss

04.07.2021. РТС / Данас

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић обишла је јуче касно поподне и Установу за децу и младе "Христина Маркишић" у Алексинцу, као и дом Кулина

Фото: minrzs.gov.rs

Услуге домског смештаја у Установи "Христина Маркишић" користи четворо деце, а 11 њих користи услугу мале домске заједнице, наводи се у саопштењу Министарства.

Услови у установи су изузетно добри, храна је разноврсна, а када је у питању јеловник поштују се желе корисјника, истиче се у саопштењу.

Додаје се да се министарка Дарија Кисић Тепавчевић уверила да су запослени посвећени корисницима и да постоји топао и непосредан однос између корисника и запослених, да су деца весела и позитивна, а запослени им често организују излете и шетње.

У оквиру објекта се пружа и услуга дневни боравак деце и младих са сметњама у развоју, где су услови, такође, изузетно добри.

У саопштењу се подсећа да су установе које ових дана обилазе представници Министарства управо установе које је 2019. године обишла Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом и на основу чијих посета је настао њихов извештај.

Представници Министарства наставиће обилазак свих установа социјалне заштите за смештај корисника у оквиру својих редовних послова и надлежности, а у циљу побољшања квалитета услуга и отклањања евентуалних неправилности, истиче Министарство.

Посета Установи за децу и младе "Христина Маркишић" у Алексинцу је друга посета Дарије Кисић Тепавчевић овој установи од када је од када је ступила на дужност.

Посетила и дом ‘Кулина’ код Алексинца

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић посетила је и Дом за смештај одраслих лица „Кулина“ код Алексинца, након што је у Нишу посетила Установу за смештај деце и младих „Душко Радовић“.

У овој установи борави 292 корисника у шест павиљона.

„Корисници су, како се уверила министарка Кисић Тепавчевић са сарадницима, непосредни, слободни и комуникативни, а обрадовали су се посети. Констатовано је да је потребно унапређење кадровског капацитета, и када су у питању запослени из система социјалне заштите и када су у питању здравствени радници“, наводи се у саопштењу Министарства за рад.

Додаје се да су из такозваног Мушког павиљона корисници су измештени, због реконструкције објекта, која је тренутно у процедури.

Кисић Тепавчевић је захвалила запосленима у тој установи за посвећен и предан рад, који се види из емотивног односа корисника према запосленима.

Домаће и међунардне организације објавиле су извештај „Заборављена деца Србије“ у којем се говори о „системском злостављању“ у установама за смештај деце и младих са сметњама у развоју, а истраживачи једну од институција описали су реченицом: „Смрад урина, зноја, фекалија и прљаве постељине је био преплављујући“.

Извештај су објавиле Иницијатива за права особа са менталним инвалидитетом (МДРИ-С) и Међународна организација особа са инвалидитетом (Дисабилитy Ригхтс Интернатионал – ДРИ).

У појединим установама, тврде аутори извештаја, деца „леже у металним кревецима са високим решеткама – који практично функционишу као кавези“, а жене и девојке су „на контрацепцији без њихове сагласности“ што „практично служи за прикривање евентуалних случајева силовања и сексуалног злостављања“.

Извор: Данас РТС


# Христина Маркишић Дом Кулина др Дарија Кисић Тепавчевић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима