Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ministarka obišla Ustanovu za decu i mlade u Aleksincu

rss

04.07.2021. RTS / Danas

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević obišla je juče kasno popodne i Ustanovu za decu i mlade "Hristina Markišić" u Aleksincu, kao i dom Kulina

Foto: minrzs.gov.rs

Usluge domskog smeštaja u Ustanovi "Hristina Markišić" koristi četvoro dece, a 11 njih koristi uslugu male domske zajednice, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Uslovi u ustanovi su izuzetno dobri, hrana je raznovrsna, a kada je u pitanju jelovnik poštuju se žele korisjnika, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da se ministarka Darija Kisić Tepavčević uverila da su zaposleni posvećeni korisnicima i da postoji topao i neposredan odnos između korisnika i zaposlenih, da su deca vesela i pozitivna, a zaposleni im često organizuju izlete i šetnje.

U okviru objekta se pruža i usluga dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju, gde su uslovi, takođe, izuzetno dobri.

U saopštenju se podseća da su ustanove koje ovih dana obilaze predstavnici Ministarstva upravo ustanove koje je 2019. godine obišla Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom i na osnovu čijih poseta je nastao njihov izveštaj.

Predstavnici Ministarstva nastaviće obilazak svih ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika u okviru svojih redovnih poslova i nadležnosti, a u cilju poboljšanja kvaliteta usluga i otklanjanja eventualnih nepravilnosti, ističe Ministarstvo.

Poseta Ustanovi za decu i mlade "Hristina Markišić" u Aleksincu je druga poseta Darije Kisić Tepavčević ovoj ustanovi od kada je od kada je stupila na dužnost.

Posetila i dom ‘Kulina’ kod Aleksinca

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević posetila je i Dom za smeštaj odraslih lica „Kulina“ kod Aleksinca, nakon što je u Nišu posetila Ustanovu za smeštaj dece i mladih „Duško Radović“.

U ovoj ustanovi boravi 292 korisnika u šest paviljona.

„Korisnici su, kako se uverila ministarka Kisić Tepavčević sa saradnicima, neposredni, slobodni i komunikativni, a obradovali su se poseti. Konstatovano je da je potrebno unapređenje kadrovskog kapaciteta, i kada su u pitanju zaposleni iz sistema socijalne zaštite i kada su u pitanju zdravstveni radnici“, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Dodaje se da su iz takozvanog Muškog paviljona korisnici su izmešteni, zbog rekonstrukcije objekta, koja je trenutno u proceduri.

Kisić Tepavčević je zahvalila zaposlenima u toj ustanovi za posvećen i predan rad, koji se vidi iz emotivnog odnosa korisnika prema zaposlenima.

Domaće i međunardne organizacije objavile su izveštaj „Zaboravljena deca Srbije“ u kojem se govori o „sistemskom zlostavljanju“ u ustanovama za smeštaj dece i mladih sa smetnjama u razvoju, a istraživači jednu od institucija opisali su rečenicom: „Smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine je bio preplavljujući“.

Izveštaj su objavile Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) i Međunarodna organizacija osoba sa invaliditetom (Disability Rights International – DRI).

U pojedinim ustanovama, tvrde autori izveštaja, deca „leže u metalnim krevecima sa visokim rešetkama – koji praktično funkcionišu kao kavezi“, a žene i devojke su „na kontracepciji bez njihove saglasnosti“ što „praktično služi za prikrivanje eventualnih slučajeva silovanja i seksualnog zlostavljanja“.

Izvor: Danas RTS

Komentara: 0


# Hristina Markišić Dom Kulina dr Darija Kisić Tepavčević
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima