Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Реновиран део Дома у Кулини и изграђени нови павиљони

rss

02.11.2023. Јужне вести

Део Дома за смештај одраслих у Кулини је реновиран, кажу да су изграђени и женски и мушки павиљон и да следи реновирање још једног, заједно са кухуњом и пекаром, а укупна улагања у ову установу социјалне заштите су већа од милијарду динара. Отварању реновираног Дома у Кулини присуствовао је данас и министар за социјална питања Никола Селаковић који је оценио да је то "слика и прилика колико Србија напредује".

Реновиран део Дома у Кулини и изграђени нови павиљони

Да ће павиљони у Дому за смештај одраслих "Кулина" добити нову фасаду, кров, столарију и инсталације, као и павиљоне, а да ће у реконструкцију бити уложено више од 870 милиона динара, најављено је пре две године, а кажу да је део планираних радова сада завршен.

На дан домске славе Свети Лука реновирани објекти су отворени, а томе је присуствовао и министар Селаковић.

Влада Републике Србије је преко Министарства за јавна улагања, раније Канцеларије за јавна улагања, уложила милијарду и 45 милиона динара. Само у овој години Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у набавку техничке опреме, највише за кабинета физикалне терапије, али и друге техничке опреме неопходне за рад ове установе издвојило је 35 милиона динара, дакле, када све саберете то је милијарду и 70 милиона динара - рекао је Селаковић.

Централни и поткровље првог женског павиљона су реновирани, наводе из Министарства, а изграђени још један за кориснице и мушки павиљон.

Следи нам потпуно реновирање Д павиљона, заједно са кухињом, пекаром. То је, дакле, оно што је остало, још су уређење и кућица за деинституционализацију и припрему оних корисника који могу да буду у неком степену самосталнији - навео је министар.

Након обиласка уређеног Дома у Кулини министар је оценио да ни у чему не заостаје за најразвијеним државама западне, централне или северне Европе, а очекује се да боље услове за живот убудуће имају корисници који су у тешком здравственом стању, као и запослени који о њима брину.

Могу слободно да кажем да када се упореди наш бруто друштвени производ, када се упореде наша издвајања у социјалну заштиту и издвајања у тим државама - овај павиљон, али и овај дом све више и више предњачи у односу на те установе у развијеном делу света - поручио је Селаковић.

Његов утисак је такође и да је то "само један од примера, једна слика и прилика колико Србија напредује", те да ће зато бити и више пара за социјалну заштиту грађана.

Истакао је и да улагања не значе само за техничко опремање и боље услове у установама социјалне заштите, већ и за услове рада запослених, а од 1. октобра су и неговатељице добиле 5, 5 % повећање плата.

Извор:Јужне вести

Фото: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања


# Никола Селаковић Дом Кулина реновирање
@selakovicnikola @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима