Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

КУД „Дејан Јовановић - Деша“ из Тешице обележило редак јубилеј

rss

08.09.2016. Текст и фото: Томислав БРЗАКОВИЋ

Освојили многобројна признања, на културним манифестацијама широм земље.
Витрине краси Октобарска награда, општине Алексинац у области културе и две Повеље са освојеног Другог и Трећег места на републичким такмичењима у Јагодини и Лебану.
Јубилеј су увеличали чланови КУД-а из Мозгова, Кормана и Јасенице, код Житорађе.

КУД „Дејан Јовановић - Деша“ из Тешице обележило редак јубилеј

Пре седам деценија, тачније речено априла 1946, у највећем насељу алексиначког Поморавља, Тешици, основано је КУД „Раде Благојевић“. Касније, по чувеном етнологу код нас и у свету, др Тихомиру Ђорђевићу, који је Основну школу завршио у Тешици, носи његово име. И најзад, почетком деведесетих година, прошлог века, мења назив у КУД „Дејан Јовановић - Деша“, чије име и данас носи. Убраја се међу најстарија, аматерска КУД-а, у овом делу земље.

У протеклих седам деценија, од оснивања, учествовали су на многобројним културним манифестацијама, почев од општинских, окружних, регионалних, па до републичких у акцијама „Знање имање“, и „Сусрети села Србије“. Готово да се не памти, да су се некада вратили без неког признања. Међу мнобројним, посебно место у њиховим витринама заузима Октобарска награда, општине Алексинац, у области културе као и две Повеље са освојеног трећег места 1987. године у Лебану у акцији „Знање имање“ и друго место 1996. године у Јагодини „Сусрети села Србије“.

ЧЛАНСТВО

Ваља рећи да је у протеклом периоду, кроз КУД „Дејан Јовановић - Деша“, прошла читава „плејада“, чланова фолклорне, музичке, драмске, рецитаторске и певачке секције изворних народних песама, који су оставили неизбрисив траг. Међутим, од свих секција опстала је једино фолклорна, која се на овим просторима, убраја међу веома успешне.

Данас КУД „Дејан Јовановић - Деша, по речима председнице Љиљане Цветковић, окупља више од 50 чланова, старости од 4 до 40. година, не само Тешице, већ и неколико подјастребачких села.

- Тренутно имамо две екипе, пионирску „петлића“ од 4 до 12 година и средњу старосну групу од 12 до 20 година - каже Љиљана и додаје: - Уместо званичног кореографа, ту улогу је веома успешно, преузео коловођа Стефан Јанковић. Када је почињао да игра у фолклору, он је од неколико плаћених кореографа, које смо имали са стране, мало по мало учио и добро научио, тако да тај издатак више немамо - рекла је Љиљана.

У прилог овој констатацији, говори податак да су недавно на „Бостанијади“ у Пејковцу, где је одржан и Фестивал фолклора у конкуренцији 12 КУД-а, освојили Прво место, Пехар и новчану награду. Исти успех постигли су и на Фестивалу фолклора, за време одржавања Етно сајма у Нишкој Бањи, који је завршен у суботу 3. септембра 2016. На овом Фестивалу фолклора, учествовало је двадесет КУД-ова из Нишког региона. У тако јакој конкуренцији, КУД „Дејан Јовановић - Деша“, сплетовима народних игара из Поморавља, Понишавља и Лесковца, одушевили су публику изнад свих очекивања. Зато и није чудо што су заслужено освојили прво место и награду.

Иначе, овој генерацији чланова КУД „Дејан Јовановић - Деша“ остаће у сећању, до краја живота, њихов наступ у Жикиној шареници на РТС, новембра месеца прошле године. Тада су се представили, веома успешно са неколико сплетова, које су могли да виде сви на Планети докле досеже гледаност РТС-а.

ПРОСЛАВА ЈУБИЛЕЈА

Када неко успе да поред свих недаћа, које су нас пратиле, а и даље су присутне на овим просторима, опстане пуних СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА, то је без сумње за сваку похвалу. Мало је оних који могу да се похвале са тако нешто. У том случају је и ред, да се такав догађај на пригодан начин, прослеви и радост подели са својим верним гледаоцима. И заиста ових дана, тачније речено 30. августа 2016. године, КУД „Дејан Јовановић - Деша“, уз богат културно - забавни програм, обележило је редак јубилеј „СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА АМАТЕРИЗМА“

Поред домаћина овај свечани тренутак, увеличали су чланови КУД “Буковик“ из Мозгова КУД “Др Никола Јанковић - Ниџа“ из Кормана и КУД “Јасеница“ из Јасенице, код Житорађе .

Водитељ и сценариста програма прославе јубилеја, био је Срђан Илић, бивши новинар АЛТ телевизије.

У препуној сали Дома културе у Тешици, играма из Србије, најмлађи чланови „петлићи“ КУД “Дејан Јовановић - Деша“, старости од 4 до 12. године, отворили су јубилеј. Својим играма одушевили су публику не само из Тешице, већ и насеља у окружењу. Френетичан аплауз добио је и Никола Стоиљковић, млад Тешичанин за песму „Поломио ветар гране“.

ГОСТИ НА СЦЕНИ

КУД „Буковик“ из Мозгова, основано је 1981. Тренутно окупља око педесет чланова у фолклорној и певачкој секцији. Учествовали су на Међународним фестивалим у Бугарској, Грчкој, Македонији. Запажен успех имали су на Светосавском балу у Бечу 2000 и 2001. год.

Публици су се представили староградском игром Бојарка и играма из Лесковца. Наступила је и Милица Марковић, изворном песмом „Ја ураних јутрос рано“.

КУД „Др Никола Јанковић - Ниџа“ из Кормана, је тек загазило у сферу аматеризма, јер су основани 2014. године. Имају фолклорну, певачку и глумачку секцију. До сада су им али око двадесетак наступа у Корману и окружењу. Кореограф из Београда Дејан Милисављевић - Звечанац, радио је недавно са члановима фолклорне секције и поставио два нова сплета Пчињу и Биначку Мораву, са којом су се представили у Тешици.

КУД „Јасеница“ из Јасенице код Житорађе, су такође почетници, јер су и они основани 2014. године. И поред тога за ово кратко време, кроз друштво је прошло око 80 девојчица и дечака. Тренутно имају 26 чланова, али су до сада имали око 60 наступа. Између осталих су наступали на културним манифестацијама у: Пролом и Нишкој Бањи, Дољевцу, Житорђи, Сићеву, Острвици, Јелашници. Поред игара из Лесковца и Врања, њихова чланица Јелена отпевала је веома добро песму Јелене Томашевић, “оро“.

ЗАХВАЛНИЦЕ

У народу постоји добро позната изрека „свирај, свирај па и за појас задени“. Међутим, сваки почетак има и свој крај. Тако је после више од два часа трајања, завршен културно-забавни програм. Пре него што су спуштене завесе на бини, обављен је још један чин, а то је подела Захвалница појединцима и колективима, за успешну сарадњу и допринос у раду КУД „Дејан Јовановић - Деша“ у протеклом периоду. Међу добитницима овог признања је и ваш извештач, кога нема на слици, јер је био у улози новинара и фоторепортера.

Тачку на „и“ ставила је средња старосна група, чланова КУД-а, старости од 12 до 20 година. Сплетовима игара из Понишавља и Влашких игара, дигли су публику на ноге, а френетичан аплауз који су добили, проламао се и на раскрсници у центру села. Њиховим наступом спуштена је завеса до следећег „ЈУБИЛЕЈА“.


# Тешица фестивал Дејан Јовановић Деша КУД Срђан Илић Стефан Јанковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима