Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

KUD „Dejan Jovanović - Deša“ iz Tešice obeležilo redak jubilej

rss

08.09.2016. Tekst i foto: Tomislav BRZAKOVIĆ

Osvojili mnogobrojna priznanja, na kulturnim manifestacijama širom zemlje.
Vitrine krasi Oktobarska nagrada, opštine Aleksinac u oblasti kulture i dve Povelje sa osvojenog Drugog i Trećeg mesta na republičkim takmičenjima u Jagodini i Lebanu.
Jubilej su uveličali članovi KUD-a iz Mozgova, Kormana i Jasenice, kod Žitorađe.

KUD „Dejan Jovanović - Deša“ iz Tešice obeležilo redak jubilej

Pre sedam decenija, tačnije rečeno aprila 1946, u najvećem naselju aleksinačkog Pomoravlja, Tešici, osnovano je KUD „Rade Blagojević“. Kasnije, po čuvenom etnologu kod nas i u svetu, dr Tihomiru Đorđeviću, koji je Osnovnu školu završio u Tešici, nosi njegovo ime. I najzad, početkom devedesetih godina, prošlog veka, menja naziv u KUD „Dejan Jovanović - Deša“, čije ime i danas nosi. Ubraja se među najstarija, amaterska KUD-a, u ovom delu zemlje.

U proteklih sedam decenija, od osnivanja, učestvovali su na mnogobrojnim kulturnim manifestacijama, počev od opštinskih, okružnih, regionalnih, pa do republičkih u akcijama „Znanje imanje“, i „Susreti sela Srbije“. Gotovo da se ne pamti, da su se nekada vratili bez nekog priznanja. Među mnobrojnim, posebno mesto u njihovim vitrinama zauzima Oktobarska nagrada, opštine Aleksinac, u oblasti kulture kao i dve Povelje sa osvojenog trećeg mesta 1987. godine u Lebanu u akciji „Znanje imanje“ i drugo mesto 1996. godine u Jagodini „Susreti sela Srbije“.

ČLANSTVO

Valja reći da je u proteklom periodu, kroz KUD „Dejan Jovanović - Deša“, prošla čitava „plejada“, članova folklorne, muzičke, dramske, recitatorske i pevačke sekcije izvornih narodnih pesama, koji su ostavili neizbrisiv trag. Međutim, od svih sekcija opstala je jedino folklorna, koja se na ovim prostorima, ubraja među veoma uspešne.

Danas KUD „Dejan Jovanović - Deša, po rečima predsednice Ljiljane Cvetković, okuplja više od 50 članova, starosti od 4 do 40. godina, ne samo Tešice, već i nekoliko podjastrebačkih sela.

- Trenutno imamo dve ekipe, pionirsku „petlića“ od 4 do 12 godina i srednju starosnu grupu od 12 do 20 godina - kaže Ljiljana i dodaje: - Umesto zvaničnog koreografa, tu ulogu je veoma uspešno, preuzeo kolovođa Stefan Janković. Kada je počinjao da igra u folkloru, on je od nekoliko plaćenih koreografa, koje smo imali sa strane, malo po malo učio i dobro naučio, tako da taj izdatak više nemamo - rekla je Ljiljana.

U prilog ovoj konstataciji, govori podatak da su nedavno na „Bostanijadi“ u Pejkovcu, gde je održan i Festival folklora u konkurenciji 12 KUD-a, osvojili Prvo mesto, Pehar i novčanu nagradu. Isti uspeh postigli su i na Festivalu folklora, za vreme održavanja Etno sajma u Niškoj Banji, koji je završen u subotu 3. septembra 2016. Na ovom Festivalu folklora, učestvovalo je dvadeset KUD-ova iz Niškog regiona. U tako jakoj konkurenciji, KUD „Dejan Jovanović - Deša“, spletovima narodnih igara iz Pomoravlja, Ponišavlja i Leskovca, oduševili su publiku iznad svih očekivanja. Zato i nije čudo što su zasluženo osvojili prvo mesto i nagradu.

Inače, ovoj generaciji članova KUD „Dejan Jovanović - Deša“ ostaće u sećanju, do kraja života, njihov nastup u Žikinoj šarenici na RTS, novembra meseca prošle godine. Tada su se predstavili, veoma uspešno sa nekoliko spletova, koje su mogli da vide svi na Planeti dokle doseže gledanost RTS-a.

PROSLAVA JUBILEJA

Kada neko uspe da pored svih nedaća, koje su nas pratile, a i dalje su prisutne na ovim prostorima, opstane punih SEDAM DECENIJA, to je bez sumnje za svaku pohvalu. Malo je onih koji mogu da se pohvale sa tako nešto. U tom slučaju je i red, da se takav događaj na prigodan način, proslevi i radost podeli sa svojim vernim gledaocima. I zaista ovih dana, tačnije rečeno 30. avgusta 2016. godine, KUD „Dejan Jovanović - Deša“, uz bogat kulturno - zabavni program, obeležilo je redak jubilej „SEDAM DECENIJA AMATERIZMA“

Pored domaćina ovaj svečani trenutak, uveličali su članovi KUD “Bukovik“ iz Mozgova KUD “Dr Nikola Janković - Nidža“ iz Kormana i KUD “Jasenica“ iz Jasenice, kod Žitorađe .

Voditelj i scenarista programa proslave jubileja, bio je Srđan Ilić, bivši novinar ALT televizije.

U prepunoj sali Doma kulture u Tešici, igrama iz Srbije, najmlađi članovi „petlići“ KUD “Dejan Jovanović - Deša“, starosti od 4 do 12. godine, otvorili su jubilej. Svojim igrama oduševili su publiku ne samo iz Tešice, već i naselja u okruženju. Frenetičan aplauz dobio je i Nikola Stoiljković, mlad Tešičanin za pesmu „Polomio vetar grane“.

GOSTI NA SCENI

KUD „Bukovik“ iz Mozgova, osnovano je 1981. Trenutno okuplja oko pedeset članova u folklornoj i pevačkoj sekciji. Učestvovali su na Međunarodnim festivalim u Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji. Zapažen uspeh imali su na Svetosavskom balu u Beču 2000 i 2001. god.

Publici su se predstavili starogradskom igrom Bojarka i igrama iz Leskovca. Nastupila je i Milica Marković, izvornom pesmom „Ja uranih jutros rano“.

KUD „Dr Nikola Janković - Nidža“ iz Kormana, je tek zagazilo u sferu amaterizma, jer su osnovani 2014. godine. Imaju folklornu, pevačku i glumačku sekciju. Do sada su im ali oko dvadesetak nastupa u Kormanu i okruženju. Koreograf iz Beograda Dejan Milisavljević - Zvečanac, radio je nedavno sa članovima folklorne sekcije i postavio dva nova spleta Pčinju i Binačku Moravu, sa kojom su se predstavili u Tešici.

KUD „Jasenica“ iz Jasenice kod Žitorađe, su takođe početnici, jer su i oni osnovani 2014. godine. I pored toga za ovo kratko vreme, kroz društvo je prošlo oko 80 devojčica i dečaka. Trenutno imaju 26 članova, ali su do sada imali oko 60 nastupa. Između ostalih su nastupali na kulturnim manifestacijama u: Prolom i Niškoj Banji, Doljevcu, Žitorđi, Sićevu, Ostrvici, Jelašnici. Pored igara iz Leskovca i Vranja, njihova članica Jelena otpevala je veoma dobro pesmu Jelene Tomašević, “oro“.

ZAHVALNICE

U narodu postoji dobro poznata izreka „sviraj, sviraj pa i za pojas zadeni“. Međutim, svaki početak ima i svoj kraj. Tako je posle više od dva časa trajanja, završen kulturno-zabavni program. Pre nego što su spuštene zavese na bini, obavljen je još jedan čin, a to je podela Zahvalnica pojedincima i kolektivima, za uspešnu saradnju i doprinos u radu KUD „Dejan Jovanović - Deša“ u proteklom periodu. Među dobitnicima ovog priznanja je i vaš izveštač, koga nema na slici, jer je bio u ulozi novinara i fotoreportera.

Tačku na „i“ stavila je srednja starosna grupa, članova KUD-a, starosti od 12 do 20 godina. Spletovima igara iz Ponišavlja i Vlaških igara, digli su publiku na noge, a frenetičan aplauz koji su dobili, prolamao se i na raskrsnici u centru sela. Njihovim nastupom spuštena je zavesa do sledećeg „JUBILEJA“.

Komentara: 0


# Tešica festival Dejan Jovanović Deša KUD Srđan Ilić Stefan Janković
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima