Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Куће и имања дају за багателу

rss

31.07.2014. Вечерње новости

Миграције становништва одражавају се и на промет некретнина, а једини купци су гастарбајтери. Продаја станова већа једино у Алексиначком руднику, због наде да ће поново прорадити угљенокоп

Куће и имања дају за багателу

Цене станова и кућа у граду на Моравици и даље падају, па се, у зависности од локације и спратности, чак и стан новијег датума може купити за 400 до 450 евра по квадрату. При томе, виша цена може се постићи само у изузетним случајевима - уколико „налети“ неки од гастарбајтера, који би да се обезбеди за дане када више не буде радио у некој од западноевропских земаља.

Како истичу у овдашњим агенцијама за промет некретнина, чак и за стандардне тржишне износе ваља се цењкати по више месеци, због чега нису ретки случајеви да власници станова - притиснути неком нуждом - поклекну пред иоле стрпљивим купцима са нешто дубљим џепом, па квадрате продају и по 300 евра...

Занимљиво је, међутим, да се све више станова тражи у оближњем насељу Алексиначки рудник: што због ниже цене, што због наде да би, једнога дана, ипак могао поново да проради овдашњи угљенокоп, а у том случају станови би се изнајмљивали копачима „црног злата“.

Ништа боља ситуација није ни када су куће у питању, те је све више оних - чак и у ужем центру града - на којима стоји табла са натписом: „Кућа на продају - врло повољно“! Примера ради, зграда од 60 до 80 квадрата, са плацем од три ара, може се пазарити за 20.000 до 25.000 евра.

Ипак, промет и ових објеката је све слабији, а ако неки и промени газду, то је опет из нужде продавца - најчешће због селидбе у неки други град или школовања деце, уколико располаже резервним кровом над главом.

С обзиром на то да „пражњење“ села, због миграција становништва није мимоишло ни ову општину, многа насеља су се свела на неколико десетина, чак и на свега три или пет старачких домаћинстава. Млађи су одавно отишли: или у иностранство, или у Београд, Ниш, Крушевац... надајући се бољем животу од сеоског. Родно огњише, најчешће само ако имају неког од фамилије, обиђу у врх главе једном годишње, па је свакодневно све више кућа и имања који су зарасли у коров. Зато се, у готово сваком од 71 села у алексиначкој општини, а поготово у оним удаљенијим од града, комплатна запуштена домаћинства - кућа, помоћне зграде и неколико хектара земље - могу купити по цени од две до десетак хиљада евра, чак и на почек.

Пре извесног времена неколико викендица и мањих сеоских кућа покуповали су странци - углавном Руси и Италијани - али и они се врло ретко или чак уопште не виђају у својим поседима...

С друге стране, у суседној Сокобањи цена некретнина се добро држи, а квадрат стана или апартмана кошта од 900 до 1.100 евра, колико и, на пример, у Нишу. Због све веће беспарице, како истичу у агенцијама, промет је нешто слабији него ранијих година, али га ипак има. Поред имућнијих Београђана, Новосађана и оних са дубљим џеповима из других градова - зато што је Сокобања све атрактивнија туристичка дестинација - и овде је много купаца међу нашим гастарбајтерима.

 

Д. Стојановић

Коментара: 6


# Алексинац Алексиначки Рудник Сокобања некретнине
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+20) (-2)

  Al kapone 31.07.2014.
  Zaboravio da napiše i kosovari.Okupiraše nas,kupuju samo tako i to za džabe a dole prodali za velike pare.Pola prcilovicu i zitkovac naselili,sire se kao trava,ovde u grad kupuju kuce više oni nego gastarbajteri.Jednog dana svi će mešamo č i ć i da šuškamo.

 • (+5) (-3)

  Seljaci u selo. 31.07.2014.
  Vrati se u svoje selo.

 • (+3) (-2)

  GORAN 31.07.2014.
  Ceo tekst je Dušan Stojanović, dopisnik Večernjih novosti tako sročio da bi prodao svoj stan u Aleksinca i za iste pare kupio u Nišu jer ide u penziju i želi da bude uz decu . Tako da je to namenski tekst , a pitajte ga za koliko hoće da proda svoj stan

 • (+2) (-2)

  Milja 01.08.2014.
  Pa sto i vi ne kupujete nego ostavljate da sve kupe kosovari...sto prodajete svoju zemlju

 • (+2) (-2)

  Milja 01.08.2014.
  Sto vi uopste prodajete svoje kuce trebalo bi da se to pitate a sve sto je na prodaju je za kupovinu.Oni su svoju dedovinu skupo prodali a vi vasu...

 • (+3) (-0)

  Efekat 01.08.2014.
  Prodaju ljudi jer beže odavde da zarade negde gde je bolje a kosovari su već zaradili i to premnogo zahvaljujući šiptarima jer su im isti plaćali i 10puta više samo da odu.Niko ih nije terao ni njih da prodaju ali zinula bulja za velike pare,a posle dodju pa kukumavču ovde,a džepovi puni evrova,ispdjuju se nad nama starosedeocima kao da su oni odavde.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима