Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kuće i imanja daju za bagatelu

rss

31.07.2014. Večernje novosti

Migracije stanovništva odražavaju se i na promet nekretnina, a jedini kupci su gastarbajteri. Prodaja stanova veća jedino u Aleksinačkom rudniku, zbog nade da će ponovo proraditi ugljenokop

Kuće i imanja daju za bagatelu

Cene stanova i kuća u gradu na Moravici i dalje padaju, pa se, u zavisnosti od lokacije i spratnosti, čak i stan novijeg datuma može kupiti za 400 do 450 evra po kvadratu. Pri tome, viša cena može se postići samo u izuzetnim slučajevima - ukoliko „naleti“ neki od gastarbajtera, koji bi da se obezbedi za dane kada više ne bude radio u nekoj od zapadnoevropskih zemalja.

Kako ističu u ovdašnjim agencijama za promet nekretnina, čak i za standardne tržišne iznose valja se cenjkati po više meseci, zbog čega nisu retki slučajevi da vlasnici stanova - pritisnuti nekom nuždom - pokleknu pred iole strpljivim kupcima sa nešto dubljim džepom, pa kvadrate prodaju i po 300 evra...

Zanimljivo je, međutim, da se sve više stanova traži u obližnjem naselju Aleksinački rudnik: što zbog niže cene, što zbog nade da bi, jednoga dana, ipak mogao ponovo da proradi ovdašnji ugljenokop, a u tom slučaju stanovi bi se iznajmljivali kopačima „crnog zlata“.

Ništa bolja situacija nije ni kada su kuće u pitanju, te je sve više onih - čak i u užem centru grada - na kojima stoji tabla sa natpisom: „Kuća na prodaju - vrlo povoljno“! Primera radi, zgrada od 60 do 80 kvadrata, sa placem od tri ara, može se pazariti za 20.000 do 25.000 evra.

Ipak, promet i ovih objekata je sve slabiji, a ako neki i promeni gazdu, to je opet iz nužde prodavca - najčešće zbog selidbe u neki drugi grad ili školovanja dece, ukoliko raspolaže rezervnim krovom nad glavom.

S obzirom na to da „pražnjenje“ sela, zbog migracija stanovništva nije mimoišlo ni ovu opštinu, mnoga naselja su se svela na nekoliko desetina, čak i na svega tri ili pet staračkih domaćinstava. Mlađi su odavno otišli: ili u inostranstvo, ili u Beograd, Niš, Kruševac... nadajući se boljem životu od seoskog. Rodno ognjiše, najčešće samo ako imaju nekog od familije, obiđu u vrh glave jednom godišnje, pa je svakodnevno sve više kuća i imanja koji su zarasli u korov. Zato se, u gotovo svakom od 71 sela u aleksinačkoj opštini, a pogotovo u onim udaljenijim od grada, komplatna zapuštena domaćinstva - kuća, pomoćne zgrade i nekoliko hektara zemlje - mogu kupiti po ceni od dve do desetak hiljada evra, čak i na poček.

Pre izvesnog vremena nekoliko vikendica i manjih seoskih kuća pokupovali su stranci - uglavnom Rusi i Italijani - ali i oni se vrlo retko ili čak uopšte ne viđaju u svojim posedima...

S druge strane, u susednoj Sokobanji cena nekretnina se dobro drži, a kvadrat stana ili apartmana košta od 900 do 1.100 evra, koliko i, na primer, u Nišu. Zbog sve veće besparice, kako ističu u agencijama, promet je nešto slabiji nego ranijih godina, ali ga ipak ima. Pored imućnijih Beograđana, Novosađana i onih sa dubljim džepovima iz drugih gradova - zato što je Sokobanja sve atraktivnija turistička destinacija - i ovde je mnogo kupaca među našim gastarbajterima.

 

D. Stojanović

Komentara: 6


# Aleksinac Aleksinački Rudnik Sokobanja nekretnine
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+20) (-2)

  Al kapone 31.07.2014.
  Zaboravio da napiše i kosovari.Okupiraše nas,kupuju samo tako i to za džabe a dole prodali za velike pare.Pola prcilovicu i zitkovac naselili,sire se kao trava,ovde u grad kupuju kuce više oni nego gastarbajteri.Jednog dana svi će mešamo č i ć i da šuškamo.

 • (+5) (-3)

  Seljaci u selo. 31.07.2014.
  Vrati se u svoje selo.

 • (+3) (-2)

  GORAN 31.07.2014.
  Ceo tekst je Dušan Stojanović, dopisnik Večernjih novosti tako sročio da bi prodao svoj stan u Aleksinca i za iste pare kupio u Nišu jer ide u penziju i želi da bude uz decu . Tako da je to namenski tekst , a pitajte ga za koliko hoće da proda svoj stan

 • (+2) (-2)

  Milja 01.08.2014.
  Pa sto i vi ne kupujete nego ostavljate da sve kupe kosovari...sto prodajete svoju zemlju

 • (+2) (-2)

  Milja 01.08.2014.
  Sto vi uopste prodajete svoje kuce trebalo bi da se to pitate a sve sto je na prodaju je za kupovinu.Oni su svoju dedovinu skupo prodali a vi vasu...

 • (+3) (-0)

  Efekat 01.08.2014.
  Prodaju ljudi jer beže odavde da zarade negde gde je bolje a kosovari su već zaradili i to premnogo zahvaljujući šiptarima jer su im isti plaćali i 10puta više samo da odu.Niko ih nije terao ni njih da prodaju ali zinula bulja za velike pare,a posle dodju pa kukumavču ovde,a džepovi puni evrova,ispdjuju se nad nama starosedeocima kao da su oni odavde.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima