Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Комисија утврдила да је "Ниш-експрес" злоупотребио положај

rss

04.02.2021. Јужне вести

И званично је утврђено да је Ниш-експрес злоупотребио доминантан положај на Аутобуској станици у Нишу, јер је применио неправичне услове пословања, решење је Комисије за заштиту конкуренције. Ово предузеће је неколико година наплаћивало различите цене за исту станичну услугу и перонске карте путницима, а кажњени су са више од 37 милиона динара.

Фото: архива

Још крајем 2017. године је Комисија за заштиту конкуренција покренула поступак против Ниш-експреса, јер су различито наплаћивали перонске карте путницима, па су проверавали да ли тиме злоупотребљавају свој монополски положај.

Утврдили су крајем децембра прошле године, како пише у одлуци, да Ниш-експрес јесте злоупотребио доминантан положај који има на Аутобуској станици у Нишу.

Од априла 2015. до новембра 2018. године наплаћивали су различито исту станичну услугу у вези са возном картом, а све у зависности од километраже, од 15 до 100 динара.

Наплаћивао је различите цене лицима која су платила станичну услугу у вези са возном картом и купцима перонске карте тако што је купцима перонске карте исту наплаћивао: – у периоду од 18. априла 2015. године до 13. јула 2016. године у износу од 100 РСД са ПДВ-ом, – у периоду од 14. јула 2016. године до 18. фебруара 2018. године у износу од 160 РСД са ПДВ-ом за лица која путују са превозницима који Ниш-експресу нису доставили ценовнике, и у износу од 300 РСД са ПДВ-ом за остала лица, – у периоду од 19. фебруара 2018. године до 20. новембра 2018. године у износу од 160 РСД са ПДВ-ом - наводи се у решењу Комисије.

Последица је дискриминација путника који су плаћали различите цене за излазак на перон.

Као меру заштите конкуренције одредили су Ниш-експресу да на рачун буџета Србије плати 37.593.636 динара.

Такође су у обавези да свим корисницима омогуће услуге изласка на перон без дискриминације.

Налаже се учеснику на тржишту из става И. диспозитива овог решења да у периоду од 2 (две) године од дана достављања овог решења сваких шест месеци, почев од дана достављања овог решења, Комисији за заштиту конкуренције доставља ценовник услуга на аутобуској станици на територији града Ниша, као доказ о извршењу налога из става ВИИ. овог решења - додају у решењу.

Закључују и да је Ниш-експресу убудуће забрањено свако поступање којим би могла да се спречи, ограничи или наруши конкуренција злоупотребом доминантног положаја, као што су то чинили претходних година.

Извор


# Ниш експрес
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима