Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Komisija utvrdila da je "Niš-ekspres" zloupotrebio položaj

rss

04.02.2021. Južne vesti

I zvanično je utvrđeno da je Niš-ekspres zloupotrebio dominantan položaj na Autobuskoj stanici u Nišu, jer je primenio nepravične uslove poslovanja, rešenje je Komisije za zaštitu konkurencije. Ovo preduzeće je nekoliko godina naplaćivalo različite cene za istu staničnu uslugu i peronske karte putnicima, a kažnjeni su sa više od 37 miliona dinara.

Foto: arhiva

Još krajem 2017. godine je Komisija za zaštitu konkurencija pokrenula postupak protiv Niš-ekspresa, jer su različito naplaćivali peronske karte putnicima, pa su proveravali da li time zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj.

Utvrdili su krajem decembra prošle godine, kako piše u odluci, da Niš-ekspres jeste zloupotrebio dominantan položaj koji ima na Autobuskoj stanici u Nišu.

Od aprila 2015. do novembra 2018. godine naplaćivali su različito istu staničnu uslugu u vezi sa voznom kartom, a sve u zavisnosti od kilometraže, od 15 do 100 dinara.

Naplaćivao je različite cene licima koja su platila staničnu uslugu u vezi sa voznom kartom i kupcima peronske karte tako što je kupcima peronske karte istu naplaćivao: – u periodu od 18. aprila 2015. godine do 13. jula 2016. godine u iznosu od 100 RSD sa PDV-om, – u periodu od 14. jula 2016. godine do 18. februara 2018. godine u iznosu od 160 RSD sa PDV-om za lica koja putuju sa prevoznicima koji Niš-ekspresu nisu dostavili cenovnike, i u iznosu od 300 RSD sa PDV-om za ostala lica, – u periodu od 19. februara 2018. godine do 20. novembra 2018. godine u iznosu od 160 RSD sa PDV-om - navodi se u rešenju Komisije.

Posledica je diskriminacija putnika koji su plaćali različite cene za izlazak na peron.

Kao meru zaštite konkurencije odredili su Niš-ekspresu da na račun budžeta Srbije plati 37.593.636 dinara.

Takođe su u obavezi da svim korisnicima omoguće usluge izlaska na peron bez diskriminacije.

Nalaže se učesniku na tržištu iz stava I. dispozitiva ovog rešenja da u periodu od 2 (dve) godine od dana dostavljanja ovog rešenja svakih šest meseci, počev od dana dostavljanja ovog rešenja, Komisiji za zaštitu konkurencije dostavlja cenovnik usluga na autobuskoj stanici na teritoriji grada Niša, kao dokaz o izvršenju naloga iz stava VII. ovog rešenja - dodaju u rešenju.

Zaključuju i da je Niš-ekspresu ubuduće zabranjeno svako postupanje kojim bi mogla da se spreči, ograniči ili naruši konkurencija zloupotrebom dominantnog položaja, kao što su to činili prethodnih godina.

Izvor

Komentara: 0


# Niš ekspres
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima