Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Чак 53 општине у Србији немају јавни превоз, грађани чекају реакцију надлежних (Видео)

rss

04.02.2021. РТС

У чак 53 општине нема јавног превоза, показује извештај Државног ревизора. Док се грађани сналазе како да оду до посла или лекара, ресорно министарство треба да донесе смернице за локалне самоуправе јер су дужне да обезбеде услугу превоза становништву.

Фото: архива

Само девет одсто јединица локалне самоуправе, према извештају Државног ревизора, има план развоја саобраћаја на својој територији.

Уместо на ред вожње, мештани Алексинца ослањају се на добру вољу јединог превозника Ниш експрес. Са фирмом из суседног Ниша, општина је, тврди председник, годинама имала добру сарадњу. Данас, каже, само проблеме које би требало да реши јавно приватно партнерство.

"Сада ће се са неким од превозника потписати уговор, дефинисати линије, дефинисати цене, а оно што имамо као локална самоуправа, као учешће, биће карте за ђаке основних школа, а договор је и да финансирамо карте за средњошколце", каже председник Општине Алексинац Далибор Радичевић.

Скоро 40 одсто јединица локалне самоправе није организовало превоз у складу са законом

Према извештрају те институције за период од 2017. до 2019. године, готово 40 одсто јединица локалне самоправе није организовало ту комуналну делатност у складу са законом.

"То значи да се око милион становника на тој територији превози сопственим превозом, такси превозом, или међумесним превозом који пролази кроз њихово место. Ми указујемо на то да једиица локалне самоуправе треба да преузме стратешку улогу у функциноисању градског и приградског превоза", истиче Државна ревизорска институција Нада Тошић.

Као пример града који не води рачуна о потребама становништва, ревизор је издвојио и Краљево. У међувремену, са превозником је потписан уговор по којем град, између осталог, има обавезу да у сва возила угради мерне уређаје.

"Систем којим ће контролисати пређене километре, број извршених вожњи, број путника који се превозе на одређеним линијама и имаће сопствени мониторинг централ и тада ће свако извештавање и контрола бити знатно боља и поузданија. То је било планирано и прошле године али из разлога пандемије и избора је одложено. Ове године су планирана средства, планирана јавна набавка и очекујемо да се реализује", каже Милан Милошевић из Градске управе за саобраћај Краљева.

Има ревизор очекивања и од Министарства саобраћаја, да што пре донесе смернице и мерила за обављање превоза како би се поправила статистика из 2019. године.

Према истраживању Министарства државне управе и локалне самоуправе, 37 одсто грађана није задовољно стањем у градском и приградском саобраћају.

Извор


# председник општине Ниш експрес саобраћај Далибор Радичевић РТС
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима