Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Касарна „Делиград“ нова база Жандармерије

rss

14.11.2019. Текст и фото: Божа Марковић

База Жандармерије у Алексинцу, после осамнаест година од оснивања ове специјализоване јединице, је коначно седиште ове јединице, која ће радити на 17 хектара и са, до сада, уређених 4300м2 корисног простора.

Касарна „Делиград“ нова база Жандармерије

Овом чину свечаног коришћења базе Жандармерије у Алексинцу присуствовао је подпредседник Владе и министар полиције Небојша Стефановић, који је говорећи приликом отварања базе истакао да је држава до 2012. није била у могућности да издвоји значајна средства за Жандармерију. Али консолидација државног буџета и стабилизација економског стања државе су били предуслов да се за Жандармерију издвоје значајна средства, обнове средства, обезбеди опрема за припаднике ове јединице, тако да ова јединица стоји раме уз раме са најопремљенијим и најобзиљнијим полицијама у Европи, чиме се стичу услови да грађани и држава буду потпуно заштићени од криминала. Приликом обраћања у Алексинцу подпредседник Владе и министар Полиције сетио се и страдалих припадника у одбрани земље уз обећање да ће њихове породице бити збринуте.

У току „отворених капија“ поводом доласка Жандармерије у Алексинац припадници Жандармерије су извели тактичко-показну вежбу откривања и елиминисања терористичке групе уз учешће модерних специјализованих возила, наоружања и хеликоптера различитих типова. Након тога министар полиције је обишао полигон где су изложена савремена средства Жандармерије за борбу против криминала и терористичких група. Иза тога обишао је обновљене просторије команде, где су му припадници Жандармерије уручили плакете поводом овог догађаја. Признања су дата и директору полиције и заменику министра полиције.

Остварењем ове друге фазе од три предвиђене у модернизацији базе, поред команде оспособљене су просторије за део логистике, амбуланту и ресторан. Заокружењем свих радова на уређењу база ће бити прилагођена намени, задацима и потребама јединице.

Ова свечаност била је прилика да председник општине Ненад Станковић захвали подпредседнику Владе и министру полиције Небојши Стефановићу на напорима да се база оживи и да ће општина учинити све потребно да база добије жељене садржаје.

Министар полиције је у вези са тим рекао да су његови планови много већи од зацртаног и да ће он на томе радити.

Догађају су присуствовали представници Војске Србије, наченица Нишавског округа Драгана Сотировака, функционери полиције, КЦ Ниш, преосвећени владика нишки Арсеније, као и представници локалне заједнице и алексиначких установа.

Многа деца, родитељи и наставници били су да много тога погледају и упознају.

У јединицама Жандармерије има грађана целе Србије и са КиМ, па овом приликом илустрације ради помињемо презимена: Луковић, Бјеловић, Крстев, Теофиловић, Митов, Стојановић, Тасић, Паповић...

На крају да граду и грађанима Општине Алексинац честитамо на овом догађају, као и припадницима базе зажелимо много успеха у раду и што мање ангажовања и да база Жандармерије у Алексинцу потпуно оправда своје постојање.


# председник општине касарна Божа Марковић - Несврћанин Ненад Станковић жандармерија Небојша Стефановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима