Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Касарна у Алексинцу – смештај за мигранте или жандармерију

rss

23.12.2016. Политика

Наредних дана планира се почетак реконструкцијe објеката и простора некадашње војничке касарне „Делиград” у Алексинцу.

Припадник нишког одреда жандармерије са војницима на граници према Бугарској (Фото А. Васиљевић)

За сада се једино зна да ће овај велики војни објекат, који је у последњој деценији био потпуно празан и није коришћен, бити реконструисан средствима из донације владе Данске, као и да се ради о знатним финансијским средствима.

Незванично се говори да ће се реконструкција целог комплекса, који се простире чак на око 20 хектара површине и у којем је велики број објеката који су некада коришћени за рад, смештај, обуку и боравак војника, као и радно-канцеларијски простор, велика кухиња са рестораном и друго, реализовати у склопу припрема за оснивање већег прихватног центра за избеглице – зависно од даљих догађаја у вези са мигрантском кризом.

У исто време све више се прича да ће у алексиначку касарну бити пресељен и стациониран нишки Одред жандармерије. Овај јединица МУП-а већ годинама очекује да буде премештена у адекватнији простор – сада је на локацији и објектима некадашњег предузећа за теретни саобраћај „Србијатранс” у Нишу.

Касарна „Делиград” је у власништву Министарства одбране и својевремено је било речи да ће бити продата, или дата у замену за станове за потребе војске. Општина Алексинац је била заинтересована за цео комплекс зграда на чак 18,5 хектара површине на самом улазу у град, преко пута аутобуске станице и излетишта Брђанка и поред алексиначке индустријске зоне у градском насељу „Кукиш” на левој обали реке Моравице.

Одустало се, рекао је јуче председник општине Алексинац Ненад Станковић, у овој локалној самоуправи од те намере највише због цене од 2,2 милиона евра, коју је одредило Министарство одбране.

Тома Тодоровић


# председник општине касарна општина донација саобраћај Брђанка Ненад Станковић избеглице Делиград Данска жандармерија мигранти Министарство одбране
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима