Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Кад су минути драгоцени за живот

rss

07.06.2022. Studio B

,,Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како." Је
мото кампање ,,Живот у твојим рукама".

Кад су минути драгоцени за живот

Стручни тим Црвеног крста Србије одржао је у Алексинцу обуку о мерама оживљавања, пролазници су научили како да пруже прву помоћ приликом наглог срчаног застоја и како да користе аутоматски спољашњи дефибрилатор.

„Према релевантним истраживањима, свега 20 посто људи спремно је да притекне у помоћ особи која је доживела нагли срчани застој“, казао је генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић данас у Алексинцу. Према његовим речима, један од разлога за тако мрачну статистику јесте непознавање вештина прве помоћи.

Миладиновић је подсетио да је модерно доба са новим изазовима донело и већу учесталост јављања наглог срчаног застоја у ванболничким условима те да је то био разлог покретања кампање Црвеног крста Србије „Живот у твојим рукама“. Само они који се затекну поред човека који је доживео срчани застој имају могућност да помогну и спасу живот јер су у тим ситуацијама минути драгоцени, нагласио је генерални секретар.

Стручни тим Црвеног крста Србије одржао је обуку у мерама оживљавања спортистима, спортским радницима Спортског савеза Алексинца и екипи Хитне помоћи Дома здравља Алексинца. Едуканти су научили како да пруже прву помоћ приликом наглог срчаног застоја, као и како да користе аутоматски спољашњи дефибрилатор.

Међу присутнима су били начелница Одељења за општу управу и друштвене делатности Алексинца Ташана Јевтић, начелник Хитне помоћи др. Ненад Марковић и секретар Црвеног крста Алексинца Милан Терзић. Они су изразили задовљство што је Алексинац на мапи локалних самоуправа чији су становници надаље спремни да повећају учинак у спасавању живота.

Кампања „Живот у твојим рукама“ одвија се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

Још фотографија можете видети кликом на дугме: ЈОШ ФОТОГРАФИЈА


# фотографија Црвени крст акција прва помоћ оживљавање Живот у твојим рукама
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима