Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kad su minuti dragoceni za život

rss

07.06.2022. Studio B

,,Pokrenuti nekom srce najplemenitija je stvar koju možemo da uradimo za drugo ljudsko biće. Svako treba da zna kako." Je
moto kampanje ,,Život u tvojim rukama".

Kad su minuti dragoceni za život

Stručni tim Crvenog krsta Srbije održao je u Aleksincu obuku o merama oživljavanja, prolaznici su naučili kako da pruže prvu pomoć prilikom naglog srčanog zastoja i kako da koriste automatski spoljašnji defibrilator.

„Prema relevantnim istraživanjima, svega 20 posto ljudi spremno je da pritekne u pomoć osobi koja je doživela nagli srčani zastoj“, kazao je generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović danas u Aleksincu. Prema njegovim rečima, jedan od razloga za tako mračnu statistiku jeste nepoznavanje veština prve pomoći.

Miladinović je podsetio da je moderno doba sa novim izazovima donelo i veću učestalost javljanja naglog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima te da je to bio razlog pokretanja kampanje Crvenog krsta Srbije „Život u tvojim rukama“. Samo oni koji se zateknu pored čoveka koji je doživeo srčani zastoj imaju mogućnost da pomognu i spasu život jer su u tim situacijama minuti dragoceni, naglasio je generalni sekretar.

Stručni tim Crvenog krsta Srbije održao je obuku u merama oživljavanja sportistima, sportskim radnicima Sportskog saveza Aleksinca i ekipi Hitne pomoći Doma zdravlja Aleksinca. Edukanti su naučili kako da pruže prvu pomoć prilikom naglog srčanog zastoja, kao i kako da koriste automatski spoljašnji defibrilator.

Među prisutnima su bili načelnica Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Aleksinca Tašana Jevtić, načelnik Hitne pomoći dr. Nenad Marković i sekretar Crvenog krsta Aleksinca Milan Terzić. Oni su izrazili zadovljstvo što je Aleksinac na mapi lokalnih samouprava čiji su stanovnici nadalje spremni da povećaju učinak u spasavanju života.

Kampanja „Život u tvojim rukama“ odvija se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Još fotografija možete videti klikom na dugme: JOŠ FOTOGRAFIJA


# fotografija Crveni krst akcija prva pomoć oživljavanje Život u tvojim rukama
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima