Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Иницијатива: Споменици Освалду и Бели

rss

30.03.2017.

Иницијатива да се спомен-обележја у знак сећања на словачке писце и добровољце у српско-турском рату подигну у Шапцу и Алексинцу

Иницијатива: Споменици Освалду и Бели

Књижевници и публицисти, Др Небојша Кузмановић из Новог Сада и Кристијан Обшуст из Београда, упутили су ресорном министарству Србије предлог да се код Шапца и Алексинца подигну спомен – обележја словачким песницима Јозефу Бохуславу Бели (1839-1876) и Светоплуку Освалду (1839 – 1876). Обојица су своје животе положили за Србију као добровољци у рату против Турака.

Песник Бела (рођен у месту Липтовски Свети Микулаш) придружио се српској војсци и погинуо у борби против Турака у близини Алексинца, као припадник Дринске дивизије, између 17. и 24. августа 1876. године.

Писац, новинар и преводилац Освалд, рођен је у Банатској Бистрици. Изузетно надахнут славјанофилским осећањима, придружио српској војсци у њеним борбама против Турака. Погинуо је као припадник Дринске дивизије 4. јула 1876. године у близини Сремске Раче.

- Ова двојица песника уписали су се у историју српско-словачког братства, а подизањем спомен-обележја Србија би им на достојан начин захвалила за животе које су положили за њену слободу – образложили су Кузмановић и Обшуст своју иницијативу.


# историја споменик српско-турски ратови Јозеф Бохуслав Бела
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима