Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Inicijativa: Spomenici Osvaldu i Beli

rss

30.03.2017.

Inicijativa da se spomen-obeležja u znak sećanja na slovačke pisce i dobrovoljce u srpsko-turskom ratu podignu u Šapcu i Aleksincu

Inicijativa: Spomenici Osvaldu i Beli

Književnici i publicisti, Dr Nebojša Kuzmanović iz Novog Sada i Kristijan Obšust iz Beograda, uputili su resornom ministarstvu Srbije predlog da se kod Šapca i Aleksinca podignu spomen – obeležja slovačkim pesnicima Jozefu Bohuslavu Beli (1839-1876) i Svetopluku Osvaldu (1839 – 1876). Obojica su svoje živote položili za Srbiju kao dobrovoljci u ratu protiv Turaka.

Pesnik Bela (rođen u mestu Liptovski Sveti Mikulaš) pridružio se srpskoj vojsci i poginuo u borbi protiv Turaka u blizini Aleksinca, kao pripadnik Drinske divizije, između 17. i 24. avgusta 1876. godine.

Pisac, novinar i prevodilac Osvald, rođen je u Banatskoj Bistrici. Izuzetno nadahnut slavjanofilskim osećanjima, pridružio srpskoj vojsci u njenim borbama protiv Turaka. Poginuo je kao pripadnik Drinske divizije 4. jula 1876. godine u blizini Sremske Rače.

- Ova dvojica pesnika upisali su se u istoriju srpsko-slovačkog bratstva, a podizanjem spomen-obeležja Srbija bi im na dostojan način zahvalila za živote koje su položili za njenu slobodu – obrazložili su Kuzmanović i Obšust svoju inicijativu.

Komentara: 0


# istorija spomenik srpsko-turski ratovi Jozef Bohuslav Bela
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima