Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

И Нишлије би аутономију

rss

09.08.2010. Извор: Вечерње новости

Становници Ниша волели би да добију исте надлежности као и Војводина. Чак 52,7 процената испитаника је за промену статуса овог дела Србије.

И Нишлије би аутономију


Нишлије би, по свему судећи, врло радо прихватиле формирање аутономије за југоисток Србије.

Према последњем истраживању јавног мњења, које је на 1.289 испитаника спровела нишка агенција "Лубрис М", већина становника Ниша "прижељкује" аутономију.

На питање да ли би волели да југоисток Србије добије исте надлежности као и покрајина Војводина, чак 52,7 процената испитаника је одговорило потврдно. Против проширења надлежености било је тек 18,1 одсто њих, док став о овом питању није имало 29,2 одсто испитаних.

Насупрот натполовичној већини испитаника који су се приклонили "аутономији", Нишлије нису баш задовољне радом регионалних странака у Нишу.

"Да ове странке раде добро сматра тек 17,6 одсто грађана Ниша“, каже Здравко Стојнић, из агенције "Лубрис М".

Опозициони покрет "Нишка регија" почетком ове године поставио је накратко на аутопуту Ниш - Београд, код мотела "Наис", таблу с натписом "Аутономна покрајина Јужна Србија", како би упозорио на тешку економску ситуацију у Нишу и околини.

Челници овог покрета кажу да је то први корак у настојању да се југу Србије обезбеди "равноправан положај у држави, кроз управљање сопственим приходима".

"Желели смо да скренемо пажњу на лош положај овдашњег становништва“, указао је Ненад Станковић, из "Нишке регије".

"Устав гарантује равноправност свим грађанима Србије, али у пракси није тако. Грађани Кикинде и, на пример, Лесковчани, нису равноправни. Војвођани се финансирају из републичког и покрајинског буџета, за разлику од осталог дела Србије“, каже он.


# Ненад Станковић Здравко Стојнић Јужна Србија Југоисток
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима