Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

I Nišlije bi autonomiju

rss

09.08.2010. Izvor: Večernje novosti

Stanovnici Niša voleli bi da dobiju iste nadležnosti kao i Vojvodina. Čak 52,7 procenata ispitanika je za promenu statusa ovog dela Srbije.

I Nišlije bi autonomiju


Nišlije bi, po svemu sudeći, vrlo rado prihvatile formiranje autonomije za jugoistok Srbije.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, koje je na 1.289 ispitanika sprovela niška agencija "Lubris M", većina stanovnika Niša "priželjkuje" autonomiju.

Na pitanje da li bi voleli da jugoistok Srbije dobije iste nadležnosti kao i pokrajina Vojvodina, čak 52,7 procenata ispitanika je odgovorilo potvrdno. Protiv proširenja nadleženosti bilo je tek 18,1 odsto njih, dok stav o ovom pitanju nije imalo 29,2 odsto ispitanih.

Nasuprot natpolovičnoj većini ispitanika koji su se priklonili "autonomiji", Nišlije nisu baš zadovoljne radom regionalnih stranaka u Nišu.

"Da ove stranke rade dobro smatra tek 17,6 odsto građana Niša“, kaže Zdravko Stojnić, iz agencije "Lubris M".

Opozicioni pokret "Niška regija" početkom ove godine postavio je nakratko na autoputu Niš - Beograd, kod motela "Nais", tablu s natpisom "Autonomna pokrajina Južna Srbija", kako bi upozorio na tešku ekonomsku situaciju u Nišu i okolini.

Čelnici ovog pokreta kažu da je to prvi korak u nastojanju da se jugu Srbije obezbedi "ravnopravan položaj u državi, kroz upravljanje sopstvenim prihodima".

"Želeli smo da skrenemo pažnju na loš položaj ovdašnjeg stanovništva“, ukazao je Nenad Stanković, iz "Niške regije".

"Ustav garantuje ravnopravnost svim građanima Srbije, ali u praksi nije tako. Građani Kikinde i, na primer, Leskovčani, nisu ravnopravni. Vojvođani se finansiraju iz republičkog i pokrajinskog budžeta, za razliku od ostalog dela Srbije“, kaže on.

Komentara: 2


# Nenad Stanković Zdravko Stojnić Južna Srbija Jugoistok
@ 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima