Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Директору алексиначких комуналаца који је повећао плате радницима судиће се опет

rss

23.02.2021. Јужне вести

Директор алексиначког предузећа ЈКП Комуналне услуге био је ослобођен оптужбе да је без основа повећавао плате запосленима, али неправноснажном одлуком Вишег суда у Нишу. Више јавно тужилаштво тужилаштво тражи и затворску и новчану казну, па се жалило на ослобађајућу пресуду и Апелациони суд је суђење вратио на почетак.

Фото: Јужне вести

Пре годину дана почело је суђење директору алексиначких комуналаца Будимиру Марковићу - због сумње да је запосленима неосновано повећао плате и тиме оштетио ово јавно предузеће за око 10 милиона динара.

Већина радника је тада дошла из Алексинца у судницу Вишег суда у Нишу да подржи директора и да кажу да они мисле да није крив.

Да није крив и Виши суд је навео у првостепеној пресуди у новембру.

Неправноснажном пресудом Вишег суда у Нишу – Посебног одељења за сузбијање корупције од 18.11.2020. године опт. Б.М. и опт. Д.Ж. ослобођени су од оптужбе да су учинили кривично дело несавестан рад у служби у саизвршилаштву из чл.361 ст.2 КЗ у вези чл.33 КЗ - наводе у Вишем суду.

Међутим, Више јавно тужилаштво није прихватило такву одлуку и жалило се Апелационом суду десетак дана касније.

Због битне повреде одредаба кривичног поступка и због повреде кривичног закона предложено је да другостепени суд укине првостепену пресуду и врати је суду на поновно одлучивање - наводе у тужилаштву.

Тужилаштво је тражило да се и директор и задужена за финансије у алексиначком предузећу огласе кривим и осуде на казне од по једне године затвора, да надокнаде имовинску штету ЈКП Комуналне услуге.

Као и да им се изрекне мера безбедности забране вршења позива, делатности и дужности у трајању од по три године. Код окривљеног Б. М. то је забрана вршења дужности директора у јавним предузећима у трајању од 3 године, а код Д. Ж. забрана вршења дужности у финансијском сектору - додају у тужилаштву.

Сматрају да постоје оправдане сумње за кривично дело несавестан рад у служби.

У Вишем суду наводе да је њихова првостепена пресуда укинута и да ће им поново судити.

Решењем Апелационог суда у Нишу од 19.01.2021. године наведена пресуда је укинута и предмет враћен првостепеном суду на поновно суђење - наводе у Вишем суду.

Подсетимо, осамдесетак комуналаца било је на првом рочишту да подржи свог директора, сви љути, здушно су га бранили, тврдећи да му је све намештено због политике. И директор Марковић је тада тврдио исто, уз поруку да предузеће није оштетио, а да ако је неко оштећен онда су то радници.

Извор


# ЈКП Комуналне услуге
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима