Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Марковић: Предузеће би било у проблему да нисам тако поступио

rss

25.02.2021. Вечерње новости

Само четири месеца од кад је Виши суд донео ослобађајући пресуду, директор ЈКП "Комуналне услуге" у Алексинцу Будимир Марковић мораће поново да доказује своју невиност.

Фото: архива

Јер, Апелациони суд је процес вратио на почетак, па ће руководилац који је пре годину дана оптужен да је оштетио предузеће за 10 милиона динара - тако што је радницима повећао плате - поново морати на оптуженичку клупу.

Притом, овај случај већ остаје забележен као преседан у нишком правосуђу, јер су Марковића током првог процеса, пред "лицем правде" бранили сви запослени!

- За то да ослобађајућа пресуда није потврђена сам сазнао од новинара, а читав проблем је настао још у новембру 2014, када су плате у јавном сектру замрзнуте. Ми тог месеца нисмо могли да испунимо план око исплате зарада, па су радници добили мање него што им припада. Али, када се финансијска ситуација у наредним месецима поправила, сви су добили плате по плану и нико није правио проблем око тога, све до 2018, када је буџетска инспекција утврдила да сам наводно прекршио закон. Једноставно они то тумаче као повећање, а чињеница је да би предузеће било у проблему да нисам тако поступио. Јер, сви радници би поднели тужбе и трошкови би се гомилали и по том основу - каже Марковић који одбацује кривицу да је оштетио предузеће, већ сматра да је запосленима само дао оно што им припада.

Посебно је интересантна и чињеница да је он и даље директор ЈКП "Комуналне услуге", јер локална самоуправа као оснивач не може да пронађе било какав пропуст у његовом раду.

- Увећао сам капитал предузећа и обновио возни парк, чистимо 72 насељена места у општини, а задужени смо и за све комуналне делатности, осим за водовод и канализацију. И, све то са само стотину запослених - набраја директор којем мандат, започет 2012, истиче у јуну и поручује како нема намеру да "продужава ову агонију".

ТУЖИЛАШТВО

Више јавно тужилаштво не одустаје од захтева да се и директор и особа задужена за финансије у алексиначком предузећу огласе кривим, осуде на по годину боравка иза решетака, те обавежу да ЈКП "Комуналне услуге" надокнаде имовинску штету. Предложено је и то да им се изрекне мера забране вршења позива, делатности и дужности у трајању од по три године.

Извор


# Будимир Марковић Вечерње новости ЈКП Комуналне услуге
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима