Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Direktoru aleksinačkih komunalaca koji je povećao plate radnicima sudiće se opet

rss

23.02.2021. Južne vesti

Direktor aleksinačkog preduzeća JKP Komunalne usluge bio je oslobođen optužbe da je bez osnova povećavao plate zaposlenima, ali nepravnosnažnom odlukom Višeg suda u Nišu. Više javno tužilaštvo tužilaštvo traži i zatvorsku i novčanu kaznu, pa se žalilo na oslobađajuću presudu i Apelacioni sud je suđenje vratio na početak.

Foto: Južne vesti

Pre godinu dana počelo je suđenje direktoru aleksinačkih komunalaca Budimiru Markoviću - zbog sumnje da je zaposlenima neosnovano povećao plate i time oštetio ovo javno preduzeće za oko 10 miliona dinara.

Većina radnika je tada došla iz Aleksinca u sudnicu Višeg suda u Nišu da podrži direktora i da kažu da oni misle da nije kriv.

Da nije kriv i Viši sud je naveo u prvostepenoj presudi u novembru.

Nepravnosnažnom presudom Višeg suda u Nišu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije od 18.11.2020. godine opt. B.M. i opt. D.Ž. oslobođeni su od optužbe da su učinili krivično delo nesavestan rad u službi u saizvršilaštvu iz čl.361 st.2 KZ u vezi čl.33 KZ - navode u Višem sudu.

Međutim, Više javno tužilaštvo nije prihvatilo takvu odluku i žalilo se Apelacionom sudu desetak dana kasnije.

Zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i zbog povrede krivičnog zakona predloženo je da drugostepeni sud ukine prvostepenu presudu i vrati je sudu na ponovno odlučivanje - navode u tužilaštvu.

Tužilaštvo je tražilo da se i direktor i zadužena za finansije u aleksinačkom preduzeću oglase krivim i osude na kazne od po jedne godine zatvora, da nadoknade imovinsku štetu JKP Komunalne usluge.

Kao i da im se izrekne mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u trajanju od po tri godine. Kod okrivljenog B. M. to je zabrana vršenja dužnosti direktora u javnim preduzećima u trajanju od 3 godine, a kod D. Ž. zabrana vršenja dužnosti u finansijskom sektoru - dodaju u tužilaštvu.

Smatraju da postoje opravdane sumnje za krivično delo nesavestan rad u službi.

U Višem sudu navode da je njihova prvostepena presuda ukinuta i da će im ponovo suditi.

Rešenjem Apelacionog suda u Nišu od 19.01.2021. godine navedena presuda je ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje - navode u Višem sudu.

Podsetimo, osamdesetak komunalaca bilo je na prvom ročištu da podrži svog direktora, svi ljuti, zdušno su ga branili, tvrdeći da mu je sve namešteno zbog politike. I direktor Marković je tada tvrdio isto, uz poruku da preduzeće nije oštetio, a da ako je neko oštećen onda su to radnici.

Izvor


# JKP Komunalne usluge
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima