Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Невоље становника неасфалтираних улица: Играју "школице" да би изашли на сув пут

rss

13.11.2016.

Асфалт у Алексинцу вреди као "суво злато".
То је заједничка прича свих оних који живе у неасфалтираним улицама.
Лети се не живи од прашине, а када почне сезона киша, невољама нема краја.

Невоље становника неасфалтираних улица: Играју "школице" да би изашли на сув пут

Овога пута су неки решили да ствар истерају до краја.

"Већ 30 година покушавамо да се изборимо за боље стање средине у којој живимо. Много и много пута се ишло у дирекцију, код председника општине, али сви су они некако имали добар разлог како да нам кажу да нећемо добити ништа.. Или немају новца, или је клизиште, или нисмо легализовани..." прича нам становник улице Симе Станића Реље, од којих и започињемо ову причу.

Мештани овог насеља кажу да аргументи локалне власти не стоје:

"Сви плаћамо порез, струју, воду, комуналије. Комплетна канализациона, струјна и водоводна мреза као и ПТТ (најсавременија) је урађена на клизном подручју где постоји много кућа и много породица... Дакле, како ми то плаћамо порез на клизном подручју?"

"Више од 80% пута је покривено водом, морамо школице да играмо да би изашли на суво."

Живот у кишном периоду је несношљив:

"Поред тога што плаћамо порез и немамо проблема са законом, већ годинама уназад суочавамо се са невиђеним проблемима који загорчавају већ проблематичан живот. Када год падне киша, сви излазе на улице и хватају се за шта стигну (лопата, мотика) да како знамо и умемо некако преусмеримо воду, да нам не поплави куће, јер су бујице огромне и носе велике количине песка, коју је дирекција тако годинама насипавала и затрпавала нам ограде."

Општина не решава проблем, већ га само маскира:

"Проблем "дај да их некако откачимо" је дугогодишње насипавање улице, које се сада мери метрима! Тако је, метрима, јер комшије које живе испод пута су имале ограде које су биле чак до 170 цм изнад пута, а сада су им врхови ограда равни са путем!"

Насипавање пута, очигледно, не помаже:

"Скоро сваке године се насипава пут, равна се неким багером који више упропасти пут, него што га "испегла". Ми смо овде грађани очигледно другог реда који су општинарима последња рупа на свирали. Верујем да тако пролазе и остали мештани који имају ових проблема."

Грађани су веома огорчени на потезе локалне самоуправе:

"Може да се ради плато, може да се спизди тоне асфалта за пут поред Моравице на коме по некад неко прође, нема ниједне куће около, само река и гараже поред стадиона и по неки чикица који чува овце. Са свим овим чињеницама и понижавајуцим околностима овог пута смо спремни да истерамо до краја."

"Одлично познајем Алексинац, скоро сваку улицу сам обишао и ја заиста нисам видео гору улицу од наше. Толико је стање лоше да ово више не може да се поднесе и захтевамо хитну интервенцију општине, па и државе да се ово некако реши, јер смо на ивици свега, а највише стрпљења. 
Сада смо стварно решени да са овим завршимо, а како сам причао са комшијама, биће агресивних протествовања, док се захтеви не испуне."

Они се надају да је, после 30 година молби и жалби, дошло време да се овај пут среди. Политичарима поручују:

"Ако се толико хвалите да сте способна власт, онда завршите наше оно што нико није хтео задњих 30 година. Или сте и ви још једна политичка фарса."


# Дирекција улице асфалт блато клизиште
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима