Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nevolje stanovnika neasfaltiranih ulica: Igraju "školice" da bi izašli na suv put

rss

13.11.2016.

Asfalt u Aleksincu vredi kao "suvo zlato".
To je zajednička priča svih onih koji žive u neasfaltiranim ulicama.
Leti se ne živi od prašine, a kada počne sezona kiša, nevoljama nema kraja.

Nevolje stanovnika neasfaltiranih ulica: Igraju "školice" da bi izašli na suv put

Ovoga puta su neki rešili da stvar isteraju do kraja.

"Već 30 godina pokušavamo da se izborimo za bolje stanje sredine u kojoj živimo. Mnogo i mnogo puta se išlo u direkciju, kod predsednika opštine, ali svi su oni nekako imali dobar razlog kako da nam kažu da nećemo dobiti ništa.. Ili nemaju novca, ili je klizište, ili nismo legalizovani..." priča nam stanovnik ulice Sime Stanića Relje, od kojih i započinjemo ovu priču.

Meštani ovog naselja kažu da argumenti lokalne vlasti ne stoje:

"Svi plaćamo porez, struju, vodu, komunalije. Kompletna kanalizaciona, strujna i vodovodna mreza kao i PTT (najsavremenija) je urađena na kliznom području gde postoji mnogo kuća i mnogo porodica... Dakle, kako mi to plaćamo porez na kliznom području?"

"Više od 80% puta je pokriveno vodom, moramo školice da igramo da bi izašli na suvo."

Život u kišnom periodu je nesnošljiv:

"Pored toga što plaćamo porez i nemamo problema sa zakonom, već godinama unazad suočavamo se sa neviđenim problemima koji zagorčavaju već problematičan život. Kada god padne kiša, svi izlaze na ulice i hvataju se za šta stignu (lopata, motika) da kako znamo i umemo nekako preusmerimo vodu, da nam ne poplavi kuće, jer su bujice ogromne i nose velike količine peska, koju je direkcija tako godinama nasipavala i zatrpavala nam ograde."

Opština ne rešava problem, već ga samo maskira:

"Problem "daj da ih nekako otkačimo" je dugogodišnje nasipavanje ulice, koje se sada meri metrima! Tako je, metrima, jer komšije koje žive ispod puta su imale ograde koje su bile čak do 170 cm iznad puta, a sada su im vrhovi ograda ravni sa putem!"

Nasipavanje puta, očigledno, ne pomaže:

"Skoro svake godine se nasipava put, ravna se nekim bagerom koji više upropasti put, nego što ga "ispegla". Mi smo ovde građani očigledno drugog reda koji su opštinarima poslednja rupa na svirali. Verujem da tako prolaze i ostali meštani koji imaju ovih problema."

Građani su veoma ogorčeni na poteze lokalne samouprave:

"Može da se radi plato, može da se spizdi tone asfalta za put pored Moravice na kome po nekad neko prođe, nema nijedne kuće okolo, samo reka i garaže pored stadiona i po neki čikica koji čuva ovce. Sa svim ovim činjenicama i ponižavajucim okolnostima ovog puta smo spremni da isteramo do kraja."

"Odlično poznajem Aleksinac, skoro svaku ulicu sam obišao i ja zaista nisam video goru ulicu od naše. Toliko je stanje loše da ovo više ne može da se podnese i zahtevamo hitnu intervenciju opštine, pa i države da se ovo nekako reši, jer smo na ivici svega, a najviše strpljenja. 
Sada smo stvarno rešeni da sa ovim završimo, a kako sam pričao sa komšijama, biće agresivnih protestvovanja, dok se zahtevi ne ispune."

Oni se nadaju da je, posle 30 godina molbi i žalbi, došlo vreme da se ovaj put sredi. Političarima poručuju:

"Ako se toliko hvalite da ste sposobna vlast, onda završite naše ono što niko nije hteo zadnjih 30 godina. Ili ste i vi još jedna politička farsa."


# Direkcija ulice asfalt blato klizište
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima