Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначки гимназијалци посетили Руску Федерацију

rss

15.10.2019.

На основу Споразума о сарадњи који је потписан између Универзитета „ Лобачевски“ и Алексиначке гимназије у оквиру НИС-овог пројекта „Енергија знања",већ друга генерација матуранaта српско- руског одељења имала је прилику да посети Русију.

Алексиначки гимназијалци посетили Руску Федерацију

Примарни циљ овог стручно-студијског путовања било је упознавање ученика са студијским програмима и могућностима студирања на Универзитету " Лобачевски" у Нижњем Новгороду. За наставнике је ово путовање било изузетна прилика да се ближе упознавају са руским системом образовања, да размене знања и искуства са руским колегама, прилика да испред своје школе заједно са руководством Универзитета Лобачевски размотре могућности за развијање даље сарадње двеју институција на различитим пољима и на обострану добробит и задовољство.

Веома динамичан и разноврстан програм посете омогућио је ученицима да се током шест дана, колико је трајала посета, упознају са Економским институтом, Институтом за информационе технологије, математику и механику, Хемијским институтом и Институтом за филологију и новинарство Националног научно- истраживачког универзитета "Лобачевски" и увере се у квалитет образовних програма и наставног кадра. Посете хемијских лабораторија и стаклодувачке радионице, Медијског центра на Институту за филологију и журналистику, библиотеке на Економском институту, осим што су били су биле изузетно занимљиве, помогле су ученицима да употпуне слику о овом реномираном универзитету. Боравећи у веома конфорном новоизграђеном универзитетском интернату, ученици су имали прилику да се друже са студентима, чују њихова искуства о студирању на "Лобачевском" и сасвим непосредно осете студентски живот.

Осим тога, домаћини су се потрудили да ученике и наставнике Алексиначке гимназије упознају са Нижњим Новгородом, једним од најлепших и најбезбеднијих градова Русије, такозваном "трећом престоницом Русије". За за њих је био организован обилазак центра града, градске тврђаве, музеја Максима Горког, посета Драмском позоришту, нижњегородском циркусу и др.
У повратку из Нижњег Новгорода, делегација Алексиначке гимназије је посетила руску престоницу. Током тродневног боравка у Москви, ученици и наставници су обишли најлепша места и најзначајније културно- историјске споменике овог града необичне лепоте.

Овом приликом, ученици и наставници су присуствовали ручку са бившим амбасадором РФ у Србији господином Јегошкином који је и обезбедио смештај делегације у Москви, и посетили Амбасаду Републике Србије где их је примио конзул Србије у Москви, господин Милош Живковић.

Реализацију стручно-студијске посете Националном научно- истраживачком државном универзитету "Лобачевски" у Нижњем Новгороду у великој мери омогућила је компанија НИС - веишегодишњи партнер Алексиначке гимназије на пројекту билингвалне наставе.

Председник општине Алексинац, Ненад Станковић, протекле недеље организовао је пријем за ученике и њихове професоре.

Извор: Општина Алексинац


# председник општине Ненад Станковић Русија Алексиначка гимназија Милош Живковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима