Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinački gimnazijalci posetili Rusku Federaciju

rss

15.10.2019.

Na osnovu Sporazuma o saradnji koji je potpisan između Univerziteta „ Lobačevski“ i Aleksinačke gimnazije u okviru NIS-ovog projekta „Energija znanja",već druga generacija maturanata srpsko- ruskog odeljenja imala je priliku da poseti Rusiju.

Aleksinački gimnazijalci posetili Rusku Federaciju

Primarni cilj ovog stručno-studijskog putovanja bilo je upoznavanje učenika sa studijskim programima i mogućnostima studiranja na Univerzitetu " Lobačevski" u Nižnjem Novgorodu. Za nastavnike je ovo putovanje bilo izuzetna prilika da se bliže upoznavaju sa ruskim sistemom obrazovanja, da razmene znanja i iskustva sa ruskim kolegama, prilika da ispred svoje škole zajedno sa rukovodstvom Univerziteta Lobačevski razmotre mogućnosti za razvijanje dalje saradnje dveju institucija na različitim poljima i na obostranu dobrobit i zadovoljstvo.

Veoma dinamičan i raznovrstan program posete omogućio je učenicima da se tokom šest dana, koliko je trajala poseta, upoznaju sa Ekonomskim institutom, Institutom za informacione tehnologije, matematiku i mehaniku, Hemijskim institutom i Institutom za filologiju i novinarstvo Nacionalnog naučno- istraživačkog univerziteta "Lobačevski" i uvere se u kvalitet obrazovnih programa i nastavnog kadra. Posete hemijskih laboratorija i stakloduvačke radionice, Medijskog centra na Institutu za filologiju i žurnalistiku, biblioteke na Ekonomskom institutu, osim što su bili su bile izuzetno zanimljive, pomogle su učenicima da upotpune sliku o ovom renomiranom univerzitetu. Boraveći u veoma konfornom novoizgrađenom univerzitetskom internatu, učenici su imali priliku da se druže sa studentima, čuju njihova iskustva o studiranju na "Lobačevskom" i sasvim neposredno osete studentski život.

Osim toga, domaćini su se potrudili da učenike i nastavnike Aleksinačke gimnazije upoznaju sa Nižnjim Novgorodom, jednim od najlepših i najbezbednijih gradova Rusije, takozvanom "trećom prestonicom Rusije". Za za njih je bio organizovan obilazak centra grada, gradske tvrđave, muzeja Maksima Gorkog, poseta Dramskom pozorištu, nižnjegorodskom cirkusu i dr.
U povratku iz Nižnjeg Novgoroda, delegacija Aleksinačke gimnazije je posetila rusku prestonicu. Tokom trodnevnog boravka u Moskvi, učenici i nastavnici su obišli najlepša mesta i najznačajnije kulturno- istorijske spomenike ovog grada neobične lepote.

Ovom prilikom, učenici i nastavnici su prisustvovali ručku sa bivšim ambasadorom RF u Srbiji gospodinom Jegoškinom koji je i obezbedio smeštaj delegacije u Moskvi, i posetili Ambasadu Republike Srbije gde ih je primio konzul Srbije u Moskvi, gospodin Miloš Živković.

Realizaciju stručno-studijske posete Nacionalnom naučno- istraživačkom državnom univerzitetu "Lobačevski" u Nižnjem Novgorodu u velikoj meri omogućila je kompanija NIS - veišegodišnji partner Aleksinačke gimnazije na projektu bilingvalne nastave.

Predsednik opštine Aleksinac, Nenad Stanković, protekle nedelje organizovao je prijem za učenike i njihove profesore.

Izvor: Opština Aleksinac

Komentara: 2


# predsednik opštine Nenad Stanković Rusija Aleksinačka gimnazija Miloš Živković
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-2)

  Dusica Zivkovic 15.10.2019.
  Konzul Republike Srbije u Moskvi nije Milos nego Milan Zivkovic

 • (+2) (-2)

  ja 18.10.2019.
  "Piše se komfor.

  Od engleskog comfort što znači ugodnost, udobnost. Francuski je confort.
  Pridev koji znači udoban, ugodan, je komforan-komforna-komforno: komforan stan, komforna fotelja, komforno odelo.
  Pridev konforman-konformna-konformno odnosi se na ono što se sa nečim slaže, podudara, istolik, prilagođen: konformna metoda. Konformizam (od latinskog conformis) je društvena (naročito politička) prilagodljivost, prihvatanje tuđeg mišljenja a konformist(a) je onaj koji se povinuje mišljenju većine."


  ETO TAKO


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima