Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначка Високa школa за васпитаче сели се у Крушевац, али само административно

rss

16.04.2019. Јужне вести

Академија васпитачко-медицинских струковних студија основана је недавно и објединиће три високе школе, међу којима је и Висока школа за образовање васпитача у Алексинцу. Седиште ће бити у Крушевцу, а помоћник директора алексиначке школе Игор Петровић каже да ће студенти и даље похађати наставу у овој општини и да се за њих суштински неће много тога променити.

Фото: vsvaspitacka.edu.rs

Почетком априла је премијерка Ана Брнабић потписала одлуку да се оснује Академија која ће осим алексиначке Високе школе објединити и Високу школу струковних студија за васпитаче у Крушевцу и Високу медицинску школу струковних студија у Ћуприји.

Иако у одлуци пише да ће седиште новоосноване Академије бити у Крушевцу, због чега су многи студенти помислили да ће на предавања убудуће ићи у овај град, помоћник директорка Високе школе за васпитаче у Алексинцу Игор Петровић каже да ће се настава и даље одвијати у овој општини.

Не, неће никако бити затворена алексиначка школа, то је нека дезинформација. Отприлике ће то бити као што су универзитети и тако ће бити и са нама с тим што ће та врховна власт да тако кажем бити у Крушевцу, а ми ћемо овде уписивати студенте и изводити студије као и до сада - додаје Петровић.

Засад још нису познати сви детаљи - када би јединствена Академија требало да почне са новим начином рада и да ли то значи да поменуте школе више неће имати посебне директоре. Не зна се ни који је мотив да се она оснује, а детаље није имао ни Петровић, јер каже да директори тек треба да имају заједнички састанак и договоре даље кораке.

Оно што је познато из одлуке је да ће Академијом управљати Савет, председник, као и стучни органи и студентски парламент, а то ће бити уређено Статутом. До избора и формирања Савета, његове послове ће обављати привремени Савет - председник је доц. др Марко Малићанин, а чланови доц. др Љиљана Стричевић, проф. др Бисера Јевтић, проф. др Зоран Рајић и Милан Божић.

Именовањем Привременог савета престаје мандат органима управљања ВШССК, ВМССЋ и ВШССА. Привремени савет Академије: 1) донеће статут Академије у року од 30 дана од дана ступања ове одлуке на снагу; 2) донеће годишњи програм рада Академије; 3) донеће опште акте неопходне за обављање делатности и функционисање Академије, у року од 90 дана од дана ступања на снагу ове одлуке; 4) спровешће анализу пословања ВШССК, ВМССЋ и ВШССА; 5) обављаће и друге послове из надлежности Савета утврђене Законом, статутом и другим општим актима - пише у одлуци.

Наводи се и да ће доц. др Јелена Милановић бити вршилац дужности председника Академије и да тиме престаје мандат органима пословођења поменутих високих школа, али засад није познато да ли је то већ на снази.

Студенти који су већ уписани на студије наставиће да их похађају по раније започетом плану и програму.


# Крушевац школе Висока школа за васпитаче Зоран Рајић Јелена Милановић Ана Брнабић Игор Петровић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима