Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinačka Visoka škola za vaspitače seli se u Kruševac, ali samo administrativno

rss

16.04.2019. Južne vesti

Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija osnovana je nedavno i objediniće tri visoke škole, među kojima je i Visoka škola za obrazovanje vaspitača u Aleksincu. Sedište će biti u Kruševcu, a pomoćnik direktora aleksinačke škole Igor Petrović kaže da će studenti i dalje pohađati nastavu u ovoj opštini i da se za njih suštinski neće mnogo toga promeniti.

Foto: vsvaspitacka.edu.rs

Početkom aprila je premijerka Ana Brnabić potpisala odluku da se osnuje Akademija koja će osim aleksinačke Visoke škole objediniti i Visoku školu strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu i Visoku medicinsku školu strukovnih studija u Ćupriji.

Iako u odluci piše da će sedište novoosnovane Akademije biti u Kruševcu, zbog čega su mnogi studenti pomislili da će na predavanja ubuduće ići u ovaj grad, pomoćnik direktorka Visoke škole za vaspitače u Aleksincu Igor Petrović kaže da će se nastava i dalje odvijati u ovoj opštini.

Ne, neće nikako biti zatvorena aleksinačka škola, to je neka dezinformacija. Otprilike će to biti kao što su univerziteti i tako će biti i sa nama s tim što će ta vrhovna vlast da tako kažem biti u Kruševcu, a mi ćemo ovde upisivati studente i izvoditi studije kao i do sada - dodaje Petrović.

Zasad još nisu poznati svi detalji - kada bi jedinstvena Akademija trebalo da počne sa novim načinom rada i da li to znači da pomenute škole više neće imati posebne direktore. Ne zna se ni koji je motiv da se ona osnuje, a detalje nije imao ni Petrović, jer kaže da direktori tek treba da imaju zajednički sastanak i dogovore dalje korake.

Ono što je poznato iz odluke je da će Akademijom upravljati Savet, predsednik, kao i stučni organi i studentski parlament, a to će biti uređeno Statutom. Do izbora i formiranja Saveta, njegove poslove će obavljati privremeni Savet - predsednik je doc. dr Marko Malićanin, a članovi doc. dr Ljiljana Stričević, prof. dr Bisera Jevtić, prof. dr Zoran Rajić i Milan Božić.

Imenovanjem Privremenog saveta prestaje mandat organima upravljanja VŠSSK, VMSSĆ i VŠSSA. Privremeni savet Akademije: 1) doneće statut Akademije u roku od 30 dana od dana stupanja ove odluke na snagu; 2) doneće godišnji program rada Akademije; 3) doneće opšte akte neophodne za obavljanje delatnosti i funkcionisanje Akademije, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke; 4) sprovešće analizu poslovanja VŠSSK, VMSSĆ i VŠSSA; 5) obavljaće i druge poslove iz nadležnosti Saveta utvrđene Zakonom, statutom i drugim opštim aktima - piše u odluci.

Navodi se i da će doc. dr Jelena Milanović biti vršilac dužnosti predsednika Akademije i da time prestaje mandat organima poslovođenja pomenutih visokih škola, ali zasad nije poznato da li je to već na snazi.

Studenti koji su već upisani na studije nastaviće da ih pohađaju po ranije započetom planu i programu.

Komentara: 0


# Kruševac škole Visoka škola za vaspitače Zoran Rajić Jelena Milanović Ana Brnabić Igor Petrović
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima