Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Уљни шкриљци чекају боље време

rss

24.04.2014. Т. Тодоровић, Политика

Од прераде ове сировине у околини Алексинца могу се добити велике количине нафте, али експлоатација никада није почела

Уљни шкриљци чекају боље време

О Алексинцу, некада познатом градићу по свом великом руднику и значајној производњи најквалитетнијег мрког угља на Балкану, прекинутој после велике несреће 19. новембра 1989, када је у јами „Морава” погинула елитна бригада од 90 рудара, у последње две деценије највише се говори као могућем подручју за експлоатацију уљних шкриљаца.

Према свим досадашњим испитивањима залихе уљних шкриљаца у околини Алексинца, испод планине Буковик и у долини Моравице су такве да би решиле енергетско питање Србије у наредних сто до 150 година.

О експлоатацији уљних шкриљаца, међутим, до сада се само размишљало и још увек нема правих планова и конкретних пројеката. Током последњих неколико година у Алексинцу и околини боравиле су бројне делегације и стручне екипе истраживача из Канаде, Литваније и Естоније, које су биле задивљене великим и вероватно највећим процентом нафте у уљним шкриљцима у свету. Али, сваки од тих боравака завршавао се само на предлозима стручњака. У држави Србији као да до сада нису схватали о каквом је богатству реч и готово да није било помака „од нуле” на плану припрема за експлоатацију уљних шкриљаца. Слободан Милосављевић, секретар Одбора за хемију, фармацију, гумарску индустрију, руднике и индустрију неметала у Регионалној привредној комори у Нишу, за „Политику” јуче је рекао:

– Чињеница је да уљних шкриљаца има у огромним количинама, али до сада ништа није урађено на припреми за експлоатацију. У Србији пуно тога недостаје за тај посао – од пара и стручњака до идеја шта са толиким немерљивим богатством. Зато се не поставља дилема да ли ће експлоатације бити. Она ће, сигурно, једнога дана почети, али пре тога треба студиозно и темељно прићи проблему и не, као до сада, остати само на речима, рекао нам је Милосављевић

Експлоатација уљних шкриљаца у околини Алексинца била би од посебног значајна за Србију, јер би без икаквих сумњи допринела развоју наше земље.

О каквом је богатству реч најбоље говори да се у Канади, на пример, користе шкриљци који садрже од шест и по до осам, а у Естонији од осам до девет и по процената нафте, а да су у околини Алексинца сва до сада обављена испитивања потврдила да је проценат готово двоструко већи него – чак 13,5 до 15 одсто нафте у уљним шкриљцима. Претпоставке су да је под површином земље стотине милиона тона уљних шкриљаца…

Зато се и тврди да би се експлоатација брзо исплатила и да би решила проблем увоза нафте у нашу земљу за више наредних деценија. Како кажу у Алексинцу на потезу су државни органи, пре свега Министарство за енергетику и Електропривреда Србије, а осим у финансијском смислу, јер не би било толиког увоза нафте као до сада, користи би било и због отварања великог броја нових радних места.

Слободан Милосављевић каже да исток Србије уз угаљ и уљне шкриљце код Алексинца има и непроцењиве количине калцита откривене на Сувој планини, као и фосфора у околини Босилеграда, гранита врхунског квалитета на Старој планини, базалта на Копаонику или зеолита у околини Врања, где су највеће количине и залихе у Европи… Али ништа од тога до сада није искоришћено. Или врло мало, тек симболично.

 

Пренето уз сагласност аутора http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Uljni-skriljci-cekaju-bolje-vreme.sr.html

Коментара: 15


# екологија енергетика уљни шкриљци Слободан Милосављевић Електропривреда шкриљци
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-0)

  Mile Rudar 25.04.2014.
  Utvrdjene rezerve uljnih škriljaca kod Aleksinca iznose 2,4 milijardi tona.Oni u sebi sadrže 15% kerogena od kojeg se preradom može dobiti oko 360 miliona tona nafte.Vrednost celokupnog nalazišta po sadašnjim cenam nafte je oko 252 milijardi dolara.Davanje eksploataciong prava ovog ležišta uljnih škriljaca strancima za bednu rudnu rentu od 1-2%,učinio bi se zločin biblijskih razmera prema narodu Srbije.

 • (+0) (-0)

  Боље За кога? @politika 25.04.2014.
  Технологија експлоатације уљних шкриљаца ужасно је ризична са еколошког, а самим тим и здарвственог аспекта. Користе се огромне количине чисте воде у коју се убацује преко пет стотина хемикалија (од којих су неке доказано карциногене). Таква вода се убризгава у стене не би ли "истиснула" нафту из њих. Тако загађена вода и трагови нафте доспевају у хидро-мрежу подземних вода. То није мала и пролазна последица. Здрава пијаћа вода је најзначајнији ресурс који нека земља може да поседује. Ако аутор текста пише из којих су земаља сви ти "задивљени" стручњаци, зашто не пише и за које корпорације раде? У свету мултинационалних компанија то питање много је битније од националне припадности. Жао ми је, али за мене је сваки текст који потпуно игнорише постојање еколошког аспекта експлоатације у рангу обичног ПР текста.

 • (+1) (-0)

  Inženjer Bivši @politika 25.04.2014.
  Energetski sektor Srbije je pod vrlo snažnim pritiskom raznih, stranih i domaćih, lobija. Ovu tvrdnju najbolje ilustruje činjenica da je Srbija pre nekoliko godina odustala od dovoda tople vode iz TE "Nikola Tesla" - Obrenovac za grejanje stanova u Beogradu. Tom prilikom su porušeni neki već izgrađeni objekti (da im se zatre svakin trag). Propuštena je lepa prilika da se naša energetska zavisnost umanji, dok su istovremeno storeni povoljniji juslovi za uvoz nafte i gasa. Šta više, ogromne količine tople vode iz dve termoelektrane izlivaju se u Savu i menjaju uslove akvatičnog života . Uprkos tome, niko ne reaguje na ove ekološke rizike.

 • (+1) (-0)

  rudar 25.04.2014.
  Šta bi sa sadašnjim rukovodskom rudnika imali li neko da iskontroliše te lopove,napraviše vikendice jedoše piše i ništa,ode sve to u Moravu...

 • (+1) (-0)

  Za rudara 25.04.2014.
  Nece niko.Bosko Furtula je bio clan Ds-a.a sada je clan Sns-a.Tako da sve njegove mahinacije ostaju pod tepih i nastavlja da radi i dalje isto i pravi jos vece mahinacije!Nikom nista,pojeo vuk magarca.

 • (+1) (-0)

  Za rudara 25.04.2014.
  da je ostao u Ds.mozda bi ga uhapsili(politicki) jer nije njihov,a ovako posto je njihov(Sns)sada mu je oprosteno i iskajao je svoje grehe i cist je kao suza.

 • (+2) (-0)

  danijela 25.04.2014.
  Jer to taj Furtula što je osudjivan kao direktor Štavlja za kradju uglja,i i ovde pije po kafanama sa kriminalcima i piše im nadnice unapredjuje i to..

 • (+1) (-0)

  gaga 25.04.2014.
  Da to je taj Furtula Boško koji je zaposlio Bakić Sladjana koji mu je za dve godine izradio vikendicu na bovanskom jezeru,a rudnik plaćao nadnice i to za rad u jamu,sramota

 • (+1) (-0)

  andja 25.04.2014.
  Boško F radi tunele u Jelašnici znam isplati radnike u kafani,a šta on je i direktor rudnika,koliko on firmi ima.

 • (+2) (-0)

  Za danijelu 25.04.2014.
  To je taj,jedan jedini Boško Furtula,osudjivan i ležao u zatvoru zbog raznih mahinacija,a sada kadar Sns.To je Vučićeva napredna borba protiv kriminala.

 • (+1) (-0)

  mrki 25.04.2014.
  Pa to je taj Boško F što je uzimao pare za zapošljavanje na rudniku kod žutih,o tome ceo grad priča a sad kako li je

 • (+1) (-0)

  injac 26.04.2014.
  Pa mi smo zbog Boška dobili otkaz zbog njega ja zatvorena livnica na rudniku,kupio neke stare prese i kran od Ace i tu je profitirao

 • (+1) (-0)

  nada 27.04.2014.
  Pa taj boško furtula zvani zmija sada će morati opet da menja partiju bio u svim mogućom jul sps ds sns sad će opet u sps zbog ministra rudarstva da mu bude bliže

 • (+2) (-0)

  Za gagu 30.04.2014.
  Da to je boško f,koji je podigao vikendicu od ćerentinog peska na račun rudnika,od materijala sa rudnika,kamiona rudničkog,majstora,čelika i bog zna

 • (+1) (-0)

  meda 07.05.2014.
  Furtula je prodavao ugalj ugalj radnicima i trpao pare u svoj dzžep zbog stalnog posla slobodnih dana i godišnjih kao naprimer porci jovanović draganu stanković bojanu iiiiiiiiiii


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима