Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uljni škriljci čekaju bolje vreme

rss

24.04.2014. T. Todorović, Politika

Od prerade ove sirovine u okolini Aleksinca mogu se dobiti velike količine nafte, ali eksploatacija nikada nije počela

Uljni škriljci čekaju bolje vreme

O Aleksincu, nekada poznatom gradiću po svom velikom rudniku i značajnoj proizvodnji najkvalitetnijeg mrkog uglja na Balkanu, prekinutoj posle velike nesreće 19. novembra 1989, kada je u jami „Morava” poginula elitna brigada od 90 rudara, u poslednje dve decenije najviše se govori kao mogućem području za eksploataciju uljnih škriljaca.

Prema svim dosadašnjim ispitivanjima zalihe uljnih škriljaca u okolini Aleksinca, ispod planine Bukovik i u dolini Moravice su takve da bi rešile energetsko pitanje Srbije u narednih sto do 150 godina.

O eksploataciji uljnih škriljaca, međutim, do sada se samo razmišljalo i još uvek nema pravih planova i konkretnih projekata. Tokom poslednjih nekoliko godina u Aleksincu i okolini boravile su brojne delegacije i stručne ekipe istraživača iz Kanade, Litvanije i Estonije, koje su bile zadivljene velikim i verovatno najvećim procentom nafte u uljnim škriljcima u svetu. Ali, svaki od tih boravaka završavao se samo na predlozima stručnjaka. U državi Srbiji kao da do sada nisu shvatali o kakvom je bogatstvu reč i gotovo da nije bilo pomaka „od nule” na planu priprema za eksploataciju uljnih škriljaca. Slobodan Milosavljević, sekretar Odbora za hemiju, farmaciju, gumarsku industriju, rudnike i industriju nemetala u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu, za „Politiku” juče je rekao:

– Činjenica je da uljnih škriljaca ima u ogromnim količinama, ali do sada ništa nije urađeno na pripremi za eksploataciju. U Srbiji puno toga nedostaje za taj posao – od para i stručnjaka do ideja šta sa tolikim nemerljivim bogatstvom. Zato se ne postavlja dilema da li će eksploatacije biti. Ona će, sigurno, jednoga dana početi, ali pre toga treba studiozno i temeljno prići problemu i ne, kao do sada, ostati samo na rečima, rekao nam je Milosavljević

Eksploatacija uljnih škriljaca u okolini Aleksinca bila bi od posebnog značajna za Srbiju, jer bi bez ikakvih sumnji doprinela razvoju naše zemlje.

O kakvom je bogatstvu reč najbolje govori da se u Kanadi, na primer, koriste škriljci koji sadrže od šest i po do osam, a u Estoniji od osam do devet i po procenata nafte, a da su u okolini Aleksinca sva do sada obavljena ispitivanja potvrdila da je procenat gotovo dvostruko veći nego – čak 13,5 do 15 odsto nafte u uljnim škriljcima. Pretpostavke su da je pod površinom zemlje stotine miliona tona uljnih škriljaca…

Zato se i tvrdi da bi se eksploatacija brzo isplatila i da bi rešila problem uvoza nafte u našu zemlju za više narednih decenija. Kako kažu u Aleksincu na potezu su državni organi, pre svega Ministarstvo za energetiku i Elektroprivreda Srbije, a osim u finansijskom smislu, jer ne bi bilo tolikog uvoza nafte kao do sada, koristi bi bilo i zbog otvaranja velikog broja novih radnih mesta.

Slobodan Milosavljević kaže da istok Srbije uz ugalj i uljne škriljce kod Aleksinca ima i neprocenjive količine kalcita otkrivene na Suvoj planini, kao i fosfora u okolini Bosilegrada, granita vrhunskog kvaliteta na Staroj planini, bazalta na Kopaoniku ili zeolita u okolini Vranja, gde su najveće količine i zalihe u Evropi… Ali ništa od toga do sada nije iskorišćeno. Ili vrlo malo, tek simbolično.

 

Preneto uz saglasnost autora http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Uljni-skriljci-cekaju-bolje-vreme.sr.html

Komentara: 15


# ekologija energetika uljni škriljci Slobodan Milosavljević Elektroprivreda škriljci
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-0)

  Mile Rudar 25.04.2014.
  Utvrdjene rezerve uljnih škriljaca kod Aleksinca iznose 2,4 milijardi tona.Oni u sebi sadrže 15% kerogena od kojeg se preradom može dobiti oko 360 miliona tona nafte.Vrednost celokupnog nalazišta po sadašnjim cenam nafte je oko 252 milijardi dolara.Davanje eksploataciong prava ovog ležišta uljnih škriljaca strancima za bednu rudnu rentu od 1-2%,učinio bi se zločin biblijskih razmera prema narodu Srbije.

 • (+0) (-0)

  Bolje Za koga? @politika 25.04.2014.
  Tehnologija eksploatacije uljnih škriljaca užasno je rizična sa ekološkog, a samim tim i zdarvstvenog aspekta. Koriste se ogromne količine čiste vode u koju se ubacuje preko pet stotina hemikalija (od kojih su neke dokazano karcinogene). Takva voda se ubrizgava u stene ne bi li "istisnula" naftu iz njih. Tako zagađena voda i tragovi nafte dospevaju u hidro-mrežu podzemnih voda. To nije mala i prolazna posledica. Zdrava pijaća voda je najznačajniji resurs koji neka zemlja može da poseduje. Ako autor teksta piše iz kojih su zemalja svi ti "zadivljeni" stručnjaci, zašto ne piše i za koje korporacije rade? U svetu multinacionalnih kompanija to pitanje mnogo je bitnije od nacionalne pripadnosti. Žao mi je, ali za mene je svaki tekst koji potpuno ignoriše postojanje ekološkog aspekta eksploatacije u rangu običnog PR teksta.

 • (+1) (-0)

  Inženjer Bivši @politika 25.04.2014.
  Energetski sektor Srbije je pod vrlo snažnim pritiskom raznih, stranih i domaćih, lobija. Ovu tvrdnju najbolje ilustruje činjenica da je Srbija pre nekoliko godina odustala od dovoda tople vode iz TE "Nikola Tesla" - Obrenovac za grejanje stanova u Beogradu. Tom prilikom su porušeni neki već izgrađeni objekti (da im se zatre svakin trag). Propuštena je lepa prilika da se naša energetska zavisnost umanji, dok su istovremeno storeni povoljniji juslovi za uvoz nafte i gasa. Šta više, ogromne količine tople vode iz dve termoelektrane izlivaju se u Savu i menjaju uslove akvatičnog života . Uprkos tome, niko ne reaguje na ove ekološke rizike.

 • (+1) (-0)

  rudar 25.04.2014.
  Šta bi sa sadašnjim rukovodskom rudnika imali li neko da iskontroliše te lopove,napraviše vikendice jedoše piše i ništa,ode sve to u Moravu...

 • (+1) (-0)

  Za rudara 25.04.2014.
  Nece niko.Bosko Furtula je bio clan Ds-a.a sada je clan Sns-a.Tako da sve njegove mahinacije ostaju pod tepih i nastavlja da radi i dalje isto i pravi jos vece mahinacije!Nikom nista,pojeo vuk magarca.

 • (+1) (-0)

  Za rudara 25.04.2014.
  da je ostao u Ds.mozda bi ga uhapsili(politicki) jer nije njihov,a ovako posto je njihov(Sns)sada mu je oprosteno i iskajao je svoje grehe i cist je kao suza.

 • (+2) (-0)

  danijela 25.04.2014.
  Jer to taj Furtula što je osudjivan kao direktor Štavlja za kradju uglja,i i ovde pije po kafanama sa kriminalcima i piše im nadnice unapredjuje i to..

 • (+1) (-0)

  gaga 25.04.2014.
  Da to je taj Furtula Boško koji je zaposlio Bakić Sladjana koji mu je za dve godine izradio vikendicu na bovanskom jezeru,a rudnik plaćao nadnice i to za rad u jamu,sramota

 • (+1) (-0)

  andja 25.04.2014.
  Boško F radi tunele u Jelašnici znam isplati radnike u kafani,a šta on je i direktor rudnika,koliko on firmi ima.

 • (+2) (-0)

  Za danijelu 25.04.2014.
  To je taj,jedan jedini Boško Furtula,osudjivan i ležao u zatvoru zbog raznih mahinacija,a sada kadar Sns.To je Vučićeva napredna borba protiv kriminala.

 • (+1) (-0)

  mrki 25.04.2014.
  Pa to je taj Boško F što je uzimao pare za zapošljavanje na rudniku kod žutih,o tome ceo grad priča a sad kako li je

 • (+1) (-0)

  injac 26.04.2014.
  Pa mi smo zbog Boška dobili otkaz zbog njega ja zatvorena livnica na rudniku,kupio neke stare prese i kran od Ace i tu je profitirao

 • (+1) (-0)

  nada 27.04.2014.
  Pa taj boško furtula zvani zmija sada će morati opet da menja partiju bio u svim mogućom jul sps ds sns sad će opet u sps zbog ministra rudarstva da mu bude bliže

 • (+2) (-0)

  Za gagu 30.04.2014.
  Da to je boško f,koji je podigao vikendicu od ćerentinog peska na račun rudnika,od materijala sa rudnika,kamiona rudničkog,majstora,čelika i bog zna

 • (+1) (-0)

  meda 07.05.2014.
  Furtula je prodavao ugalj ugalj radnicima i trpao pare u svoj dzžep zbog stalnog posla slobodnih dana i godišnjih kao naprimer porci jovanović draganu stanković bojanu iiiiiiiiiii


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima