Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Лекари не могу да нађу посао без 5.000 €

rss

20.09.2015. Љубинка Рачић – истраживање Прес-а

Раширена корупција - Истраживање Преса показало да посао лекара кошта од 5.000 евра у унутрашњости, до чак 20.000 евра за боља места у Београду.

Лекари не могу да нађу посао без 5.000 €

Огромно легло злоупотреба су и специјализације.

Ценовник корупције - Колико коштају радна места?
Чистачица 2.000-3.000. Медицинска сестра, болничар 4.000-5.000.
Лекар у дому здравља 5.000.
Лекар у КЦ у Нишу, Крагујевцу... 5.000-10.000.
Лекар у Београду 7.000 до 20.000. (* у еврима)

Да је у клиничким центрима, болницама и домовима здравља готово немогуће наћи посао без плаћања или дебеле везе знају сви - од министра здравља до чистачице у било којој здравственој установи.

Тајна нису ни тарифе, које се крећу од 2.000 до чак 20.000 евра.

Јавну тајну да се за запошљавање у здравству навелико тражи новац, је потврдио и некадашњи министар здравља Зоран Станковић.

Полиција обавештена

- Имамо информације о томе да се у здравству траже високи износи од људи да би се запослили и настојимо да спречимо такве случајеве - рекао је дословно Станковић.

Станковић, међутим, није желео о овоме детаљније да говори, нити да образложи у чему се састоје настојања да се спрече такви случајеви.

- Давање и примање мита, као и злоупотреба службеног положаја сматрају се кривичним делом, тако да се решавањем ових питања баве други надлежни државни органи - кажу у Министарству здравља.

Председница Синдиката лекара и фармацеута Србије Невенка Димитријевић објашњава да су пречице за запошљавање у српском здравству политика, новац и родбинске везе.

- Ја на сву срећу нисам морала да платим да бих се запослила јер ми је мама била педијатар, па су јој учинили. Али, ако ниси дете лекара, ствар је потпуно другачија. Мада, данас и деца из докторских породица тешко долазе до посла. Тога има на све стране, а мислим да је горе у унутрашњости. Људи узимају кредите да би се запослили. Плаћа се у кешу, реч је о огромним сумама - оцењује Димитријевићева.

- Коме све тај новац одлази, тешко је рећи. Чињеница је да се све то одиграва на префињен начин и да тај ланац увек има више карика. Посебна прича су специјализације које се, такође, не могу добити редовним путем. Врло је занимљиво и како се у домовима здравља без конкурса попуњавају места када неко оде у пензију - каже доброобавештени извор Преса из српског здравства.


# незапосленост запошљавање синдикат лекари посао специјализација Зоран Станковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима