Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Судбина Бетоњерке биће позната до краја новембра?

rss

29.10.2014. извор: Радио Алексинац

Судбина алексиначке „Бетоњерке“ која је у реструктурирању још увек је неизвесна.
Осим што стрепе за упошљавање погона, раднике мучи и статус овог некада успешног колектива.

За сада се не зна да ли ће „Бетоњерка“ доживети још једну приватизацију, после неколико неуспешних, или ће поново постати саставни део Електропривреде, што је жеља већине запослених.

Председник синдиката „Бетоњерке“, који је у саставу синдиката привредног друштва „Југоисток“ –Ниш, односно синдиката „Електропривреде“  Србије, Горан Лазаревић каже да би економски најоправданије било да алексиначки колектив буде враћен у велики систем коме је некада и припадао. То је предочено и Агенцији за приватизацију, која има обавезу да Влади предложи решавање проблема „Бетоњерке“.

- Ми смо заједно са руководством фирме и представницима Агенције за приватизацију, на њихов позив, доставили заједнички предлог који је у основи гласио интеграцију у Електропривреду Србије. То је био наш први и основни предлог и ту смо јасно казали да би сва друга решења, у смислу приватизације, продаје имовине, дела имовине или капитала, све то било далеко лошије решење за „Бетоњерку“, али и за сам ЕПС, јер би наставили да плаћају и даље неосновано скупље наше производе.

Последњи октобарски дан је крајњи рок за предавање предлога о будућем статусу „Бетоњерке“. Након тога, Министарство привреде има месец дана да донесе коначну одлуку о даљој судбини некадашњег алексиначког гиганта, али и осталих предузећа која се налазе у сличном проблему.


Директорка ће делити судбину својих радника

Одлука директорке „Бетоњерке“ Јасне Стевовић да себи исплати две зараде, које се по неким неформалним информацијама процењују на 170.000 динара, док је истовремено раницима линеарно као део плате исплаћено по 19.000 динара, изазвала је реаговање синдиката.

Како је за Радио Алексинац потврдио Горан Лазаревић, директорка Стевовић је за септембар месец примила 90.000 динара, као и заостали део августовске, и део октобарске плате. Иако у овом случају, наглашава Лазаревић, закон није прекршен, надзорни одбор је на последњем заседању донео једногласну одлуку да убудуће директорка дели судбину радника.

- На наш захтев је одржана седница надзорног одбора, у присуству заступника капитала, на којој смо дали врло конкретне захтеве и предлоге. Морам да кажем да је надзорни одбор без и једне речи усвојио тај предлог по коме директорка у наредном периоду мора да дели судбину свих запослених, иако она овом исплатом није прекршила ни закон, нити постојећи уговор који јој је омогућио тако нешто.

Одлука о ограничавању исплата зарада односи се на период од 15. октобра па на даље, а дефинисана је Анексом постојећег уговора који ће Стевовићева потписати са надзорним одбором. Такође, како тврди извор, чланови Надзорног одбора су прихватили да и њихова надокнада буде преполовљена.

 


# Бетоњерка АД синдикат Горан Лазаревић Радио Алексинац Јасна Стевовић сидникат надзорни одбор
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима