Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Едукација о хидропонској производњи јагода у пољопривредној школи у Алексинцу

rss

17.03.2015. Радио Алексинац

Пољопривредна школа „Шуматовац“ је током викенда у сарадњи са Данским програмом за развој воћарства у јужној Србији „Fruits&Beriss“ организовала едукацију о савременој производњи јагода за полазнике из општине Бојник.

Едукација о хидропонској производњи јагода у пољопривредној школи у Алексинцу

Пре тога, група професора алексиначке школе је прошла обуку и добила сертификат од стране београдског „Зеленог хита“, који је уз финансијску помоћ данског програма у школском дворишту монтирао и опремио савремени пластеник за хидропонску производњу јагода, уз коришчење компијутерске опреме.

Тржишта, поготову она у европским земљама, захтевају сертификовану производњу воћа и поврћа, па смо се управо зато одлучили за хидропонски начин гајења јагода, које ће задовољити све стандарде органске и еколошки прихватљиве произоводње, каже за радио Алексинац професор Вучета Милетић.

- Таква јагода може се произвести у хидропонским условима, а јагода тог квалитета може да нађе и свог купца. Она ће сигурно бити скупља него јагоде које се гаје на отвореном простору, али ми с друге стране имамо и потрошаче који ће тако квалитетну робу и да купе.

Производња у хидропонским условима захтева додатна теоријска знања јер се ради о компјутеризованој производњи, додаје Милетић. То заправо значи да се производња може програмирати од почетка до краја, од температуре у пластенику, влажности, па до количине светлости која је јагодама неопходна за правилан раст. Код оваквог типа производње елиминишу се и сви негативни елементи који могу утицати на принос и квалитет самог плода.

 


# Пољопривредна школа Шуматовац школе Радио Алексинац хидропонија Вучета Милетић јагоде Fruits&Beriss Бојник
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима