Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Компјутер гаји јагоде

rss

28.03.2015. Новости

На југу Србије све више домаћина открива тајне хидропонске производње. Огледни пластеник у алексиначкој пољопривредној школи "Шуматовац"

Пластеник у дворишту пољопривредне школе

Последњих година, све већи број пољопривредних газдинстава на југу Србије одлучује се за гајење јагода, а да би се том послу посветили озбиљно - како потенцијални, тако и узгајивачи који већ имају и по неколико хектара засада - домаћини често морају да проширују знања. Један од ретких едукативних центара у Србији, односно организатора преношења знања о савременој производњи јагода је и пољопривредна школа "Шуматовац" из Алексинца, која ради у сарадњи са данским програмом за развој воћарства у овом делу наше земље...

Иначе, пре него што се алексиначка школа укључила у поменути пројекат, неколико њених професора прошло је обуку и добило одговарајуће сертификате од београдске фирме "Зелени хит ", која је - уз финансијску помоћ из Данске - у дворишту "Шуматовца" монтирала и опремила савремени пластеник за хидропонску производњу јагода уз коришћење компјутерске опреме, што подразумева да се комплетна прехрана биљке обавља кроз воду.

- Тржишта, поготово у западноевропским земљама, захтевају сертификовану производњу воћа и поврћа. Због тога смо се и одлучили за хидропонски начин гајења јагода, које ће задовољити све стандарде органске и еколошки прихватљиве производње - каже професор Вучета Милетић.

Јагода произведена на овај начин, каже, биће скупља од оне која се гаји на отвореном простору, али већ има заинтересованих за куповину управо такве робе...

А да би се стигло до тог циља, у току су едукације ради стицања додатног теоријског знања, с обзиром на то да се ради о компјутеризованој производњи. Конкретно, много тога базирано је на програмирању: од температуре у пластенику и влажности, до количине светлости која је јагодама неопходна за правилан раст. Код оваквог типа производње, сазнајемо, елиминишу се и сви негативни елементи који могу да утичу на принос и квалитет плода, што је и гаранција за пласман на све пробирљивија тржишта.


(НЕ)ДОСТИЖНА ИНВЕСТИЦИЈА

О томе колики се значај придаје узгајању овог воћа у алексиначкој општини, сведочи и податак да се у овдашњем селу Гредетин - већ осам година - одржава манифестација под називом "Дани јагоде"...

- Тренутно се на овим просторима, на отвореном, узгаја углавном индустријска јагода, са ретком производњом оне стоне, за употребу у свежем стању. Верујем да ће доћи време када ћемо говорити о масовнијем хидропонском узгоју, али је она за сада још недоступна већини произвођача, првенствено због значајних инвестиција. Јер, за пластеник попут оног у "Шуматовцу" треба уложити минимално 15.000 евра - каже, председник удружења "Јагода" из Гредетина Нинослав Миљковић.

Д. Стојановић


# Пољопривредна школа Шуматовац Гредетин Нинослав Миљковић Вучета Милетић јагоде
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима