Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Опозиција незадовољна након посете министара Алексинцу

rss

21.10.2016.

Алексинац је ових дана посетило неколико министара, као и премијер Александар Вучић.
О овим посетама различите утиске имају представници алексиначке власти и опозиције.

Опозиција незадовољна након посете министара Алексинцу

Став локалне власти о посети премијера и министара Алексинцу не даје нам за право да се надамо и да очекујемо позитивни исход када су у питању нове инвестиције и пројекти од државног значаја, сматра председник ОО Демократске странке Србије Иван Димић и додаје да ће по свему судећи то бити само још један маркетиншки потез који има за циљ промовисање локалних политичара владајућих странака.

– Од председника општине и његових сарадника нисмо добили било какве информације о чему је разговарано, зашто су министри били у Алексинцу и шта су видели, осим да су они задовољни својим ресорима у општини Алексинац, што је доста описно и не даје нам никакве гаранције да смо било шта добили од ове посете. Све се, нажалост, своди на маркетинг - каже Димић за Радио Алексинац.

Ни председник Општинског одбора Странке Руса Србије Светомир Милановић није задовољан третманом који су мањине имале током посете Владе, а чији је он био заступник. Додаје да му није било омогућено да се обрати премијеру, иако је неколико пута подносио чак и писмени захтев општинском руководству. Милановић сматра да је такав однос локалних власти према другим странкама недопустив.

– Премијеру смо желели да предочимо каква је ситуација у Скупштини општине Алексинац, али смо били ускраћени. Чињеница је да СО не ради ништа како би се довео неки страни капитал. Све општине из околине се помињу у том смислу, а Алексинац сасвим мало, па са те стране нисмо задовољни. Ми смо се писмено три пута пријавили, чак и преко интернета, међутим нико нас није обавестио и омогућио нам контакт, тако да ни по том питању нисам задовољан. Доста се прича о националним мањинама, али колико могу да видим, ништа од тога се не спроводи у дело.

Председник ОО Странке Руса Србије додаје и да се у овој политичкој партији залажу за евроинтеграције, али уз сарадњу и са Русијом, Кином и другим светским силама. Један од постулата на којима странка почива је и пољопривредно-трговински споразум са Русијом, о чему ће се више знати након посете званичника ове земље Србији.

Станковић: Премијер обећао помоћ у довођењу нових инвеститора

Седмодневни боравак Владе Републике Србије у Нишу био је добар потез, сматра први човек алексиначке локалне самоуправе Ненад Станковић, јер су премијер и министри могли непосредно, у директном контакту са грађанима и локалним властима да се упознају са правим стањем ствари у општинама и градовима југа и југоистока Србије, да виде шта је до сада урађено, али и шта недостаје становништву.

Са Вучићем је, наводи за Радио Алексинац, разговарао три пута у претходних недељу дана, а било је сусрета и са министрима, секретарима у министарствима и другим руководиоцима из главног града, до којих, у неким другим околностима, није лако доћи. Алексинац су посетили и министри правосуђа, унутрашњих послова, и пољопривреде, а јуче је гост наше општине и турског инвеститора, који је уложио средства у реновирање некадашњег Мотела, био и сам премијер Александар Вучић са министрима туризма, енергетике и привреде и директор Развојне агенције Србије. Велики инвеститори се не доводе лако, каже председник општине Ненад Станковић, али Алексинац има подршку и помоћ премијера, који је упознат са стањем у нашој општини.

Председник Станковић задовољан је исходом разговора, који су се углавном односили на велике проблеме и крупне теме, какве су нове инвестиције и смањење броја незапослених.

– Пре свега смо тражили подршку премијера у довођењу неког озбиљног и великог инвеститора, који би отворио већи број радних места. Јесу значајни и инфраструктурни пројекти, путеви, улице, канализација, водоводи и остало, али је за грађане примарна запосленост, да раде и да имају зараде. Могу чак и ексклузивно да дам добру вест да један од постојећих инвеститора на подручју општине планира од јануара месеца озбиљнија упошљавања у својој компанији, па ћемо наредне године вероватно имати смањење броја незапослених за више стотина, што је и наш циљ.

Станковић каже и да ова локална власт има подршку премијера, који ће уложити напоре да у Алексинац стигне још неки инвеститор чим се за то укаже прилика. Своју помоћ понудили су и други министри, а стижу и уверавања да ће Влада, преко ресорног Министарства просвете, са око 50 милиона динара финансирати завршетак радова на згради Пољопривредне школе „Шуматовац“, чим судски поступак који се води против претходног извођача буде завршен.

– Једном од састанака присуствовао је и директор Путева Србије Дробњак. Ми смо и том приликом поменули потребе које Алексинац има када је реч о путној мрежи. Путеви Србије наше потребе добро разумеју, јер то није никаква новост, већ су то теме о којима причамо дуже време. Комуникација по тим питањима чак није везана само за ову локалну власт, већ су и претходне власти тражиле реконструкцију старог аутопута и пута ка Бованском језеру и Сокобањи. Ми смо те захтеве поновили и додали потребу да се Улица 7. јули, која је иначе државни пут, пре него што буде враћена општини као локална саобраћајница, реконструише. За сада имамо обећања да ће у наредној години Алексинац са више десетина милиона бити сагледан у плановима Путева Србије. Премијер Александар Вучић током јучерашње посете Алексинцу са министрима енергетике, туризма и привреде

Са државним секретаром у Министарству за локалну самоуправу разматрана је могућност да се у општинама попут наше, где је број запослених знатно мањи од предвиђеног, одобре примања нових радника на оним радним местима која су дефицитарна, што би у великој мери поправило стање у здравству, али и другим сферама јавног живота.

– Ми смо приликом посете државног секретара Министарства за локалну самоуправу истакли проблем и негативне последице које има забрана запошљавања у јавном сектору. У неким областима се већ јавља потреба за посебним кадровима, које ми још увек не можемо да примимо, али верујемо, онако како министарка најављује, да ће од јануара месеца тај модел бити мало либералнији или промењен. То би поготову требало да важи за општине попут наше, јер ми и у односу на затечени број радника у систему локалне самоуправе, и у односу на предвиђену квоту по броју становника, имамо мањак запослених. По свим критеријумима, имамо простора да тамо где постоји потреба, можемо да извршимо пријем.


# председник општине Иван Димић Александар Вучић саобраћај Пољопривредна школа Шуматовац школе Ненад Станковић Радио Алексинац Светомир Милановић Нела Кубуровић Бранислав Недимовић
@avucic @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима