Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Edukacija o hidroponskoj proizvodnji jagoda u poljoprivrednoj školi u Aleksincu

rss

17.03.2015. Radio Aleksinac

Poljoprivredna škola „Šumatovac“ je tokom vikenda u saradnji sa Danskim programom za razvoj voćarstva u južnoj Srbiji „Fruits&Beriss“ organizovala edukaciju o savremenoj proizvodnji jagoda za polaznike iz opštine Bojnik.

Edukacija o hidroponskoj proizvodnji jagoda u poljoprivrednoj školi u Aleksincu

Pre toga, grupa profesora aleksinačke škole je prošla obuku i dobila sertifikat od strane beogradskog „Zelenog hita“, koji je uz finansijsku pomoć danskog programa u školskom dvorištu montirao i opremio savremeni plastenik za hidroponsku proizvodnju jagoda, uz koriščenje kompijuterske opreme.

Tržišta, pogotovu ona u evropskim zemljama, zahtevaju sertifikovanu proizvodnju voća i povrća, pa smo se upravo zato odlučili za hidroponski način gajenja jagoda, koje će zadovoljiti sve standarde organske i ekološki prihvatljive proizovodnje, kaže za radio Aleksinac profesor Vučeta Miletić.

- Takva jagoda može se proizvesti u hidroponskim uslovima, a jagoda tog kvaliteta može da nađe i svog kupca. Ona će sigurno biti skuplja nego jagode koje se gaje na otvorenom prostoru, ali mi s druge strane imamo i potrošače koji će tako kvalitetnu robu i da kupe.

Proizvodnja u hidroponskim uslovima zahteva dodatna teorijska znanja jer se radi o kompjuterizovanoj proizvodnji, dodaje Miletić. To zapravo znači da se proizvodnja može programirati od početka do kraja, od temperature u plasteniku, vlažnosti, pa do količine svetlosti koja je jagodama neophodna za pravilan rast. Kod ovakvog tipa proizvodnje eliminišu se i svi negativni elementi koji mogu uticati na prinos i kvalitet samog ploda.

 


# Poljoprivredna škola Šumatovac škole Radio Aleksinac hidroponija Vučeta Miletić jagode Fruits&Beriss Bojnik
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima