Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Потребно три милиона евра улагања за формирање Слободне зоне Алексинац

rss

02.05.2015. Радио Алексинац

Алексинац има изузетно повољан положај за формирање Слободне зоне, истиче директор Слободне зоне Пирот доктор Драган Костић, али овдашња локална самоуправа мора имати јасну стратегију шта нуди потенцијалним инвеститорима и како да их привуче и наведе да свој капитал уложе баш овде.

Потребно три милиона евра улагања за формирање Слободне зоне Алексинац

- Да би се формирала Слободна зона, потребно је минимум три милиона евра улагања и упошљавање више од 100 људи. Потребно је, дакле, да имамо инвеститора, да тај инвеститор жели да ради у режиму слободне зоне, а после долази до формирања Слободне зоне. Алексинац има све природне погодности, има земљиште поред самог аутопута, да би могла да се формира једна успешна зона. Али потребно је, када говоримо о формирању Слободне зоне Алексинца, да то буде и сигнал инвеститорима и да они кажу 'да, желимо тамо да дођемо, тамо ће бити слободна зона'. Нормално, морамо и да испунимо то што им нудимо.

 

Ракић: Развој привреде једина политичка идеологија

Једини мотив за окупљање привредника био је развој и раст алексиначке привреде, а у складу са тим драгоцена су нам искуства успешних компанија из других региона, поручио је на данашњем заједничком састанку привредника Општине Алексинац и представника Регионалне привредне коморе Ниш и Клуба инвеститора потпредседник локалне самоуправе Чедомир Ракић.

- Идеја нам је била да приближимо регионалну привредну комору привредницима, али и да привреднике приближимо регионалној привредној комори. Мотив је био да руководство Општине Алексинац узме активно учешће у сарадњи са свима њима и да локална самоуправа буде доступна привреди, али и да искористи њихово знање, потенцијале и дугогодишње успешно пословање у реализацији заједничких циљева.

Намера руководства Општине Алексинац је, наставља Ракић, да створи услове за бољу комуникацију са локалним привредницима и предузетницима у циљу стварања повољније климе за развој наше општине.

- У највећем броју случајева овакав однос верна је рефлексија квалитета пословног окружења у савременој локалној самоуправи. Степен посвећености и решености руководства Општине Алексинац да сви процеси локалног развоја буду транспарентни и да се у значајној мери креирају уз учешће представника привреде треба да створи амбијент у коме сви будући инвеститори могу очекивати квалитетан и партнерски однос са локалном самоуправом.

Општински органи ће се трудити да при доношењу одлука од економског значаја уваже захтеве привреде, као и у случајевима одређивања приоритетности инфраструктурних пројеката и стратешког планирања локалног развоја, додаје потпредседник Ракић.

- Колико су нам важни нови инвестиори, били они домаћи или страни, пођеднако нам је важно да се постојећи привредни субјекти и предузетници који већ послују на територији Општине Алексинац одрже, то јест да повећају и ојачају своје капацитете, шире своје пословање и запошљавају још већи број људи. Свима нама овде једина политичка идеологија треба да буде искључиво развој привреде и економије за бољи и јачи Алексинац.

 


# Чедомир Ракић Регионална привредна комора слободна зона Драган Костић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима