Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Милијарда евра на располагању малим и средњим фирмама

rss

22.03.2010. Данијела Нишавић, Blic.rs, Фото:Shutterstock

Мала и средња предузећа која учествују са чак 75 одсто у стварању бруто домаћег производа и упошљавају око милион људи, у години кризе ликвидности могу да рачунају на око милијарду евра кредита из више извора.

Милијарда евра на располагању малим и средњим фирмама
Захваљујући прошлогодишњем зајму Европске инвестиционе банке у Србији је отворено 2.090 радних места

Осим зајмова уз субвенцију државе за ликвидност и инвестиције од 90 милијарди динара, овим фирмама, које чине срж привредног живота, на располагању је и око 45 милиона евра повољних зајмова из различитих иностраних кредитних линија, док су из Фонда за развој предвиђене 24 милијарде динара.

Народна банка Србије је администратор за четири кредитне линије - Европске агенције за реконструкцију, Владе Републике Италије, Европске инвестиционе банке и донације Краљевине Данске. Тренутно је привреди из три линије расположиво 43,47 милиона евра.

- У овој години из Фонда револвинг кредита биће на располагању 4,7 милиона евра. Кредит Владе Републике Италије од 33,25 милиона евра је у потпуности реализован од 2005. до 2008. године и користи се на бази револвинга. До сада је реализовано 105 кредита од 39,5 милиона евра, чиме је отворено 547 нових радних места, а крајњим корисницима у овој години биће на располагању око 6,8 милиона евра. Средином 2009. закључен је нови кредит за финансирање малих и средњих предузећа и локалне самоуправе у износу од 30 милиона евра која ће бити расположива у току ове године - кажу за "Блиц" у Народној банци Србије.

Велико интересовање је за кредите уз субвенцију државе. Од прошле године, од када овај програм за ублажавање кризе постоји, укупно је привреди дато 1,25 милијарди евра. У 2010. одобрено је 131,8 милиона кредита уз субвенцију за ликвидност и инвестиције предузећима, а очекује се да ће до краја године бити одобрено укупно 90 милијарди динара (900 милиона евра). Охрабрује то што полако расте број предузећа који ове кредите користе за инвестиције.

Млађан Динкић, потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја, каже да је јасно да многи привредници не знају довољно о условима за кредитирање.

- Мала и средња предузећа имају већу могућност да узму кредите, јер за разлику од великих, она нису презадужена. У протеклом периоду она нису заузела онолико пажње колико им треба, до сада се увек чуо глас великих. То се мења. Будућност наше привреде је управо тај сектор. Зато смо и покренули иницијативу за оснивање Пословног савета за мала и средња предузећа, који ће чинити 80 најуспешнијих МСП из читаве Србије - истиче Динкић.

Главни мотив је да се чује шта су конкретни проблеми овог сектора. Пословни савет ће се са министром састајати најмање једном у три месеца. Први, конкретни посао ће бити јавна расправа о закону о занатству који би на лето требало да усвоји Скупштина.

- Друга тема је да им се представи који су им све финансијски извори на располагању за инвестиције, обртна средства. Један су сигурно повољни кредити Фонда за развој, међу којима су најповољнији они који су намењени за неразвијена подручја - указује Динкић.

За ову годину, како каже Оливера Божић, директор Фонда за развој, мала и средња предузећа могу да рачунају на 24 милијарде динара кредита.

Осим зајмова, привредници могу да користе и бесповратну финансијску помоћ, коју могу да добију од Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) и Националне агенције за регионални развој.

- Предвиђени буџет за 2010. годину је 80 милиона динара. Због уредбе Министарства финансија о додели државне помоћи која је ступила на снагу у суботу, а која се ослања на директиве ЕУ о забрани државне помоћи извозним предузећима, наш програм ће бити адаптиран новим правилима. Наиме, све планиране активности мораће да одобри комисија за контролу државне помоћи. Предузећа могу да добију новац за сертификацију и ресертификацију, одласке на сајмове у иностранству, дизајн, паковање производа, као и заштиту интелектуалне својине - истиче за "Блиц" Весна Перић, директорка СИЕПА.

Програм помоћи убудуће више се неће односити искључиво на извозно оријентисана предузећа, већ ће за њега моћи да конкуришу мала и средња предузећа регистрована у Србији.

Национална агенција за равномерни регионални развој такође предузећима даје бесповратни новац за њихове наступе на сајмовима, као и за увођење стандарда. Без тога је немогуће направити пробој у ЕУ.

Лична карта малих и средњих предузећа

ОСНОВНИ ПОДАЦИ

Мала и средња предузећа - 111.592 (укупно)
Предузетници - 222.503 (укупно)
Број запослених - око милион
Учешће у БДП - око 75 одсто

ДЕЛАТНОСТИ

Мала предузећа (до 49 запослених)

Делатност: трговина на велико, превоз робе у друмском саобраћају, консалтинг и менаџмент, груби грађевински радови, специфични радови нискоградње, инжењеринг

Средња предузећа
(од 50 до 249 запослених)

Делатност: трговина на велико, гајење жита и других усева и засада, груби грађевински радови и специфични радови нискоградње, хотели и мотели, с рестораном, сакупљање, пречишћавање и дистрибуција воде

Предузетници: Трговина на мало у неспецијализованим продавницама, претежно хране, пића и дувана, трговина на мало у специјализованим продавницама, ресторани...

Најважнији кредити на које фирме могу да рачунају

СУБВЕНЦИОНИСАНИ

- За инвестиције
Износ: за предузетничку радњу до 30.000 евра (за претежне извознике до 60.000 евра); за мало предузеће до 200.000 евра (за претежне извознике до 400.000 евра); за средње предузеће до 1.500.000 евра (за претежне извознике до три милиона евра)
Рок отплате: од три до пет година, уз почек од 6 до 12 месеци
Каматна стопа: око пет одсто (3м Еурибор + 4% годишње)
Позајмице уз гаранцију Фонда
Каматна стопа: 3м Еурибор + 2% годишње

-За ликвидност
Износ: за предузетничку радњу до 20.000 евра; за мало предузеће до 50.000 евра (за извозне послове до 100.000 евра); за средње предузеће до 500.000 евра (за извозне послове до два милиона евра)
Рок отплате: 12 месеци
Позајмице са валутном клаузулом: тржишне каматне стопе пословних банака субвенционишу се са четири одсто
Динарске позајмице: каматна стопа се рачуна тако што се референтна каматна стопа НБС умањи за 1,5 одсто
Износ: исти, али у динарима

ФОНД ЗА РАЗВОЈ

- Кредит за инвестиције, улагања у основна средстава и дугорочна обртна.
Износ: од два милиона динара
Каматна стопа: 4,5 одсто
Рок отплате: шест година, грејс период годину дана
Фонд за развој одобрава и друге краткорочне кредите, као и за неразвијена подручја

ЕВРОПСКА АГЕНЦИЈА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ

- Средства су намењена малим и средњим предузећима, предузетницима и трговачким предузећима за набавку основних средстава
Износ: од 20.000 до 200.000 евра
Каматна стопа: тромесечни Еурибор + 3,25 одсто
Рок отплате: до пет година, период почека до једне године
Посредничке банке: Уникредит, Ерсте, ОТП, Чачанска, Комерцијална, Привредна банка Београд, Рајфајзен банка

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ

- Најмање 70 одсто кредита може се користити за набавку опреме, резервних делова, технологије и индустријских лиценци италијанског порекла. Највише 30 одсто појединачног кредита може се користити за покривање трошкова у земљи, обртних средстава и робе неопходне за реализацију пројекта Износ: од 50.000 до милион евра
Каматна стопа: фиксна до 4,9 одсто
Рок отплате: до осам година, период почека до две године
Посредничке банке: Уникредит, Чачанска, Комерцијална, Привредна банка Београд, Банка Интеза

ДОНАЦИЈА КРАЉЕВИНЕ ДАНСКЕ (за Нишавски округ)

- Финансирање инвестиционих улагања и обртних средстава
Износ: краткорочних кредита од 3.000 до 30.000 евра
Износ: дугорочних кредита од 10.000 до 50.000 евра
Каматна стопа: референтна каматна стопа НБС увећана за највише 4%
Рок отплате: за краткорочне кредите од шест до 12 месеци, за дугорочне кредите од годину до пет година укључујући и период почека од 12 месеци
Посредничка банка: НЛБ

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/181841/Milijarda-evra-na-raspolaganju-malim-i-srednjim--firmama

Коментара: 0


# превоз буџет Млађан Динкић Фонд за развој Нишавски округ јавна расправа
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима