Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinačka poljoprivreda bez budućnosti, eksploatacija uljnih šriljaca izvesna

rss

07.04.2014. Beta, Aleksinac.Net

Ministarka energetike Vlade Srbije u ostavci Zorana Mihajlović izjavila je da će eksploatacija uljnih škriljaca kod Aleksinca biti realizovana, i to izdavanjem koncesije.

Aleksinačka poljoprivreda bez budućnosti, eksploatacija uljnih šriljaca izvesna

Stručnjaci su saglasni da bi eksploatacija uljnih šriljaca donela ekološku katastrofu. Korist od stotinak novootvorenih radnih mesta išla bi na štetu hiljada poljoprivrednih proizvođača.

 

Mihajlović: Aleksinački Uljni škriljci biće eksploatisani

"To je jedan od prioriteta energetskog sektora u Srbiji. Činjenica je da ta ulaganja direktno utiču na privredni rast", rekla je Mihajlovićeva za dnevni list Danas od ponedeljka.

Ona je dodala da će i druge, već započete investicije uglavnom biti realizovane po principu davanja koncesija, kao i strateških i privatno-javnih partnerstava.

Prema njenim rečima, u narednih 10 godina u oblasti zaštite životne sredine planiraju se investicije od 10 milijardi evra, dok će skrining za poglavlje 27 pregovora sa EU, koje se odnosi na ekologiju, početi u septembru.

 

Radičević: Aleksinac je poljoprivredna opština

Podsećamo da je narodni poslanik Dalibor Radičević, u predizbornoj kampanji izjavio:

„Podatak od 54% nezaposlenih u Aleksincu je katastrofalan. Za to nije kriva Srpska napredna stranka već stranke koje su vladale u Srbiji u vreme privatizacije Alposa, Frada, Betonjerke... Nama neće pomoći „Beograd na vodi“, već razvoj poljoprivrede, pošto smo mi pretežno poljoprivredna opština“.

Odgovor na pitanje da li se planiranim razvojem poljoprivrede odustalo od eksploatacije uljnih škriljaca, ostao je bez odgovora.

 

Potencijal Bio goriva

Na pijačnom tržištu tražena je roba iz leskovačkog i aleksinačkog kraja, posebno paprike. Početkom ekploatacije škriljaca više niko ne bi tražio ovu robu, a pitanje je koliko bi i uspevalo. Plan da se radi navodnjavanje zemljišta bi bio uzaludan.

Građanstvo poziva nadležne da iskoriste poljoprivredni potencijal, urade mrežu navodnjavanja i energetske potrebe nadoknade proizvodnjom bio dizela. Ukoliko znamo da bi glavni produkt škriljaca bilo lož ulje, koje više i nema primenu, ekološki i ekonomski značaj bio goriva dobija na značaju.

 

Komentara: 2


# Zorana Mihajlović ekologija Dalibor Radičević energetika uljni škriljci poljoprivreda škriljci Beograd na vodi privredni rast eksploatacija
@ 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima