Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Активности општине и НЗС на смањењу незапослености

rss

10.07.2015. Радио Алексинац, Општина Алексинац

НЗС и Општина Алексинац финансирају пројекте самозапошљавања за 43 лица

Активности општине и НЗС на смањењу незапослености

Међусобни споразум о уређивању права и обавеза  у реализацији програма активне политике запошљавања за ову годину потписали су представници локалне самоуправе и Националне службе за запошљавање. Потписивање овог документа одржано је данас и испред Општине Алексинац потписник је био председник општине Ненад Станковић, а испред Националне службе за запошљавање директор Нишке филијале Бобан Матић.

Овај документ је услов за реализацију јавних позива за самозапошљавање у овој години, јер поред три милиона, колико је издвојила Општина Алексинац, НСЗ је додала још скоро четири, па ће захваљујући томе помоћ при покретању приватног посла у износу од 160 хиљада динара добити преко 40 Алексинчана.
 
- Мислим да је то добра мера јер идемо ка развијању малог бизниса и предузимачког духа незапослених лица. Не могу сви добити посао у приватном и државном сектору, мора се неко определити да у посао крене сам, а с друге стране, жеља је да се и они који успеју, већ следеће године јаве Националној служби и да користе неке мере ради упошљавања других лица која су на нашој евиденцији – истиче директор Нишке филијале НЗС Бобан Матић.

Сви који добију ова бесповратна средства биће у обавези да 12 месеци од тренутка покретања сопственог бизниса буду у радном односу, као и да редовно измирују своје обавезе према држави.

 

Одржан састанак КЛЕР-а, НЗС-а и директора јавних предузећа и установа

Канцеларија за локални економски развој општине Алексинац (КЛЕР) организовала је данас састанак са представницима Националне службе за запошљавање Алексинац и директорима јавних предузећа и установама, везано за Јавни конкурс за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослена лица и незапослена лица са инвалидидтетом.

Овом приликом директори јавних предузећа и установа упознали су се са мером активне политике запошљавања коју организује НСЗ, у складу са Националним акционим планом запошљавања за 2015. годину.

Да подсетимо, кроз спровођење јавног рада радно се ангажују незапослена лица/незапослене особе са инвалидитетом са евиденције Националне службе. Приоритет приликом ангажовања на јавном раду имаће лица утврђена као вишак запослених, неквалификована и нискоквалификована лица, као и дугорочно незапослени.

Све услове конкурса, као и пријаву можете пронаћи на сајту Општине Aлексинац  www.aleksinac.org, а рок је до 20.07.2015. године.

Додатне информације могу се добити у свакој организационој јединици Националне службе, путем Позивног центра Националне службе: 0800/300-301 или на сајту www.nsz.gov.rs.

 

Хронична незапосленост

Саопштење Националне службе запошљавања Алексинац

Према саопштењу Националне службе запошљавања Алексинац, у јуну 2015. године, на евиденцији је регистровано 7.461 лице.

Незапосленост је, у односу на децембар 2014. године, повећана за 0,78 % или за 58 лица; у односу на јун 2014. године број лица на евиденцији се смањио за 318 лица или за 4,09 %, док се у односу на мај 2015. године број лица на евиденцији повећао за 46 лица.

Од укупног броја лица на евиденцији, више од 12 месеци (дуготрајна незапосленост), на посао чека 76,60 % или 5.715 лица, од чега је 45,39 % или 2.594 жена.

 


# председник општине општина незапосленост запошљавање Ненад Станковић НСЗ (тржиште рада) Бобан Матић самозапошљавање КЛЕР
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима