Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Срце у камену

rss

24.11.2007. Зорица Миладиновић

Срце у камену
Овде је тешко зидати, градити. Где год да (за)копаш, наиђеш на трагове неолита, Рима, Средњег века. Свуда - историја, записао је један од непоправљивих заљубљеника у Алексинац. И потом одмах ставио до знања да је и "историја" овог места на Балкану синтагма за ратове, војске, опсаде, паљења, пљачку. За римска утврђења (Пресидиум Помпеи и Грапианум) и средњовековне тврђаве (Болван, Петрус, Липовац, Градац, Корман, Кулина). За византијску ратну магистралу (Виа Милитарис) и ратни Цариградски друм, који је 100 војника бранило од хајдука, не би ли њиме несметано пролазиле велике војске и сеобе. За НАТО бомбардовање, пре осам година, које је започело управо у овој вароши и у којој је мало касније, 6. априла, "грешком" сравњен центар, те погинуло десет и рањено тридесетак цивила.

А већ и име овог места требало је да асоцира на нешто сасвим друго, културу и забаву, боемију и хедонизам. Први пут је записано 1516. и претпоставља се да је значило "Алексин хан", по неком Алекси, власнику хана или механе. Касније, под кнезом Милошем Обреновићем, сама варош је толико ојачала да је представљала један од најважнијих "градова" у Србији. Била је окружно седиште, центар за издавање пасоша, поштански центар, царинарница, карантин. Имала богате руднике, изворишта (минералне и обичне) воде, плодну земљу.

Заљубљеници у ово место, смештено надомак Ниша, у Алексиначкој котлини, на саставу река Моравице и Јужне Мораве, воле да истакну и да је управо овде "Србија први пут проглашена краљевином", 4. септембра 1876, на скупу српских добровољаца у борбама против Турака. Исте године, после битке код Делиграда, никла је и "једина Тријумфална капија у Србији", начињена од дрвета. Овде је основана и прва Учитељска школа у Србији, успостављена прва телеграфска линија (од овог места до Београда), изграђен Алексиначки подрум као "претеча српског пиварства". Пожурило се и са прављењем Гимназије и Библиотеке, које су данас старе више од 140 година...

"Били смо у једном периоду и Југославија у малом", воле да се похвале Алексинчани, присећајући се свог рудника мрког угља, с резервама процењиваним и на 30 милиона тона. Радило је у њему око 3.500 људи, који су стизали са свих страна, тако да је у Алексинцу било, а неко пребројао, 19 народа и народности. А онда је, 17. новембра 1989. у великој несрећи погинуло 90 рудара. Рудник је затворен.

Туристи, међутим, највише знају о богомољама у околини Алексинца. Међу њима је манастир Липовац, чији је ктитор српски деспот Стефан Лазаревић. Манастир је у време турских освајања био спаљиван, а монаси убијани, због чега се, ваљда, и манастирска гробница зове "Свете кости". Или манастир Свети Роман у Ђунису, једна од највећих српских верских светиња, коју помиње још хрисовуља византијског цара Василија Другог из 1020. Настанак овог манастира везује се за светог Романа, ученика Ћирила и Методија, али се прочуо као "место чудесних исцељења".

Посебну пажњу буди "манастирска" прича о руском племићу и добровољцу, пуковнику Николају Николајевичу Рајевском који је "био инспирација" Лаву Николајевичу Толстоју за лик Вронског у роману "Ана Карењина". У Горњем Адровцу, на месту где је Рајевски погинуо у Српско-турском рату 1876, пре више од стотину година подигнута је Спомен-црква Света тројица. Ипак, срце племића Рајевског сахрањено је нешто даље, у манастиру у Ђунису, који је женски. О њему (и манастиру и срцу) брину монахиње.

Грађани Алексинца, пак, брину сасвим друге бриге. Око 17.000 становника (са околним насељима 60.000) данас "плаћа" ратове у еx-Југославији, санкције, хиперинфлацију, транзицију и приватизацију. (Пре)више фирми је потпуно или делимично угашено, а људи остали "на бироу" или с ниским просечним платама. Варош је културно замрла. Животари. Али, ваљда то тако иде када је више историје него (свакодневног) живота. Када су "важнији" велики сукоби од мира, херојске погибије од љубави, сахрањено срце од живог. Од "вишка" историје на Балкану "малог" човека је увек "болела глава".

http://www.danas.co.yu/20071124/periskop1.html#3

Коментара: 2


# Ана Карењина НАТО Алексиначки подрум Свети Роман Делиград Стефан Лазаревић нато бомбардовање тријумфална капија
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-1)

  agvozden 24.11.2007.
  Mislim da imam dve ispravke u vezi ovog teksta:
  prvo - učiteljska škola je osnovana u Kragujevcu, a zatim je preseljena u Aleksinac.
  drugo: srce Vrosnkog se nalazi ili u manastiru sveti roman ili je preneto u Rusiju - nisam baš siguran...

 • (+0) (-0)

  Di 31.12.2007.
  Ostalo je u Srbiji.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима