Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нема олимпијаде без алексинчана

rss

14.02.2010. РТС

Нема олимпијаде без алексинчана

Шеф сектора за безбедност информационог система на Зимским олимпијским играма у Ванкуверу је Владан Тодоровић, Србин из Алексинца.

Тодоровић је у Ванкуверу као представник компаније Атос ориџин (Атос Оригин), која је на Зимским олимпијским играма у Ванкуверу задужена за информационе технологије.

Српски стручњак је члан шесточланог тима компаније која руководи целим пројектом. Лично је одговоран за процену ризика и претње по информациони систем.

Тодоровић, који је рођен 1975. године и који је дипломирао на Електронском факултету у Нишу, претходно је већ радио на Зимским олимпијским играма у Торину 2006. године, а 2004. и на летњим у Атини

http://www.rts.rs/

фото: http://www.aleksinacnews.com/

Србин без кога нема олимпијаде

На Зимским олимпијским играма које се ових дана одржавају у Ванкуверу шеф обезбеђења ИТ сектора је стручњак са наших простора - Владан Тодоровић, из Алексинца.

Признати стручњак: Владан Тодоровић (у средини)
Признати стручњак: Владан Тодоровић (у средини)

Владан је вођа тима састављеног од шесторо најстручнијих људи у свету, цији је задатак да обезбеде беспрекорно функционисање свега што има везе са информационим технологијама за време трајања Олимпијских игара.

Рођен је у Алексинцу 1975. године, у овом месту завршио је основну школу, а онда се преселио у Ниш. После средње школе уписао је и завршио Електротехнички факултет Универзитета у Нишу, а након тога специјализирао се за рад у овој области у Атини, у Грчкој.

Пре Зимских олимпијских игара у Ванкуверу радио је на летњим олимпијадама у Атини 2004. и Пекингу 2008. године.

Често у отаџбини

Електроника, информациони системи, нове технологије и савремене телекомуникације су оно чему је је Владан Тодоровић потпуно посвећен, а сваки слободан тренутак искористи да сврати у Србију, да се види са родбином и пријатељима. Његови родитељи Здравко и Милунка живе у Алексинцу, а сестра Весна и њен супруг Саша у Нишу.

"Све везано за електронику и организацију рада на обезбеђењу најквалитетнијих информационих технологија на великим и масовним манифестацијама ради наша екипа од десетак стручњака, мојих колега и пријатеља, са којима сам регистровао фирму ''Атос-оригинал''. Поред мене из Србије ту су Јапанци, Кинези, Американци... Тако је било на Олимпијским играма у Атини, где смо беспрекорно одрадили посао и захваљујући томе били ангажовани и за Олимпијаду у Пекингу, а сада и у Ванкуверу, као логистичка подршка. Иначе фирму често селимо: седиште нам је било у Атини, потом у Пекингу, сада смо у Дингауру, а ускоро ћемо је лоцирати у Лондону", каже за "Вести" Владан Тодоровић.

Задатак Тодоровићевог тима стручњака је да се обезбеде прави услови за несметане телевизијске преносе са великих манифестација, али и линковске везе и Интернет, преко којих се стотине милиона људи у свету информише о свим детаљима и догађајима на зимској олимпијади. Посао је веома сложен и због тога за сваки део, каже Тодоровић, треба на време започети припреме.

"Увек смо колеге и ја годину дана раније на месту будућег догађаја. Сада у Сингапуру припремамо терен за прву омладинску олимпијаду, наредног лета, а одмах по завршетку ЗОИ у Ванкуверу почећемо припреме за 2012. годину и Олимпијске игре у Лондону, пошто смо на основу квалитетно урађеног посла у Атини и Пекингу већ добили велики део организације", закључио је наш саговорник. 

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Mladi-Srbin-shefuje-na-olimpijadama.lt.html

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/29806/Srbin-bez-koga-nema-olimpijade

Олимпијадом у Ванкуверу управља ИТ тим од 2000 људи

Док се око 3000 спортиста ових дана буде такмичило на спортским борилиштима управо отворених зимских Олимпијских игара у Ванкуверу, њихово надметање будно ће пратити око 2000 ИТ стручњака смештених око свих 15 борилишта. Они ће у позадини овог великог спортског догађаја надзирати бројне технолошке системе и апликације које ће омогућавати несметано одвијање игара.

Средиште овог технолошког света налази се у Центру за технолошке операције у Ванкуверу. Информациони директор игара, Ворд Чејпин, упоредио је овај центар површине 465 квадратних метара опремљен великим екранима за надгледање свих такмичења, с Насиним командним центром. У њему у сваком тренутку седи 130 људи који будно прате сва дешавања.

ИТ структуру којом управљају за време игара чини 15 система који раде заједно тако да осигурају да се све глатко одвија и да информације буду заштићене од унутрашњих и спољашњих претњи. Ту инфраструктуру чине 800 сервера; 6000 компјутера и 4000 штампача.

Француска компанија Атос Оригин, технолошки партнер Олимпијских игара, потрошила је на тестирање свих система преко 100.000 сати. Симулирана су такмичења на свим борилиштима и испитано је 300 сценарија који су обухватали системе за мерења времена и приказивање резултата на лицу места и њихово слање на интернет, у новинске агенције и ТВ медије. Проверени су и сви управљачки системи – од система за пријављивање и смештај спортиста у олимпијском селу до система за акредитацију.

У ИТ тиму од две хиљаде људи налазе се представници из преко 30 земаља. Неки од њих су локално ангажовано особље и локални добровољци, а остало су страни експерти упућени у технологије специфичне за Олимпијаду. Сваки спорт зимских игара има одговарајућу ИТ лабораторију.

За такмичења 3000 спортиста брине се и 25.000 добровољаца а прати их око 10.000 акредитованих новинара.

Током тестирања спроведеног за време једне утакмице у хокеју на леду, показало се да су резултати до 72 медијске куће стизали за 0,3 секунде. Није лош резултат – и није ништа мање важан од резултата који ће се постизати наредних дана на спортским борилиштима у Ванкуверу.

Коментара: 5


# школе Олимпијске игре
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-0)

  Danijela 17.02.2010.
  Ne treba zaboraviti da je Vladan sinTodorović Zdravka, poznatog i cenjenog advokata iz Aleksinca, majka je u penziji i dugo je radila u SO Aleksinac, a sestra Vesna živi u Nišu, takođe je cenjeni pravnik i dugogodišnji zamenik Javnog tužioca u Nišu.

 • (+1) (-0)

  Danijela 17.02.2010.
  Lepo je to što ste se setili Vladana, posle toliko godina, obzirom koliko već radi ove poslove. Naravno, da smo o tome prvo čuli na RTS-u, a tek onda na lokalu.

 • (+0) (-0)

  Pera_Kojot 17.02.2010.
  Da se ovakve vesti cuju u drugacijim okolnostima ne bih pomislio da se radi o kompleksu male vrednosti a velike sujete i Srbije i Aleksincana.

  Ovako, lepo je to, ali nek se zna i zasto se ovakve vesti uhom traze.

 • (+1) (-0)

  Aleksandar 17.02.2010.
  Odlicno je ovo, samo steta sto nema nikakve vesti da je neko nesto ucinio za nasu carsiju.
  Ostase samo narkomani i lopovi kao reprezenti grada,

 • (+1) (-0)

  Koleginica 19.02.2010.
  Vladan Todorovic vam trenutno salje puno pozdrava iz Singapura!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима